Săptămâna aceasta în Dieceza Romano-Catolică de Oradea vor avea loc mai multe evenimente importante. Printre ele, lansarea cărții „Transilvanism. Idei, epoci, versiuni”, Marșul ecumenic pentru viață și Sfânta liturghie de Duminica Floriilor, Duminica Patimilor Domnului.

Sala Festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic din Oradea va găzdui joi, 21 martie, de la ora 18.00, lansarea cărții de studiu intitulată „Transilvanism. Idei, epoci, versiuni” (Editura MMA, Budapesta, 2023). Cartea apărută la sfârșitul anului trecut, și lansată la Viena, Budapesta și Gödöllő, va fi prezentată publicului pentru primă oară în Oradea. În cadrul evenimentului, Andrea Albu-Balogh, asistent universitar și Szűcs László, redactor-șef al revistei Újvárad, vor discuta cu redactorul cărții, Boka László, istoric literar precum și cu unul dintre autori, Filep Tamás Gusztáv. Evenimentul este organizat de Facultatea de Limba și Literatura Maghiară a Universității Creștine Partium, Episcopia Romano-Catolică de Oradea, redacția revistei Újvárad, editura MMA. Cartea va putea fi achiziționată la un preț redus.

Sâmbătă, 23 martie, în Casa de Pelerinaj Ad Lucem a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea va avea loc o zi spirituală pentru cadre didactice. Evenimentul este organizat de Centrul Catehetic al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și Centrul Educațional și Metodologic Partium al Asociației Învățătorilor Maghiari din România. Invitatul evenimentului, pr. Vass Csaba CM va vorbi despre  aspecte esențiale ale vocației de profesor, pornind de la capodopera lui Caravaggio „Chemarea Sfântului Matei”.  Pentru participare este necesară înregistrare.

Episcopia Romano-Catolică de Oradea va organiza, în aceeași zi, o zi spirituală pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 10 ani, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea, Șirul Canonicilor nr. 13 și în grădina Palatului Episcopal.

Tot sâmbătă, 23 martie, Oradea va găzdui din nou Marșul ecumenic pentru viață, în apărarea familiei și a fătului. Evenimentul va începe la ora 11.00 în Piața Unirii și se va încheia în jurul orei 13.00 în fața magazinului Crișul.

Pe 24 martie, Duminica Floriilor, Duminica Patimilor Domnului, la ora 11.00, celebrarea solemnă va începe cu binecuvântarea ramurilor în fața Palatului Episcopal, fiind urmată de o procesiune a credincioșilor spre Catedrală. Sfânta liturghie va fi celebrată de episcopul Böcskei László.

Tot duminică, în Duminica Floriilor, la ora 19.00, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea va fi interpretată lucrarea lui Joseph Haydn „Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”. Interpreți: Costin Éva, Oláh Boglárka și Oláh Gabriella - vioară, Ichim Beáta - violoncel, iar Pr. Pék Sándor, protopop-paroh va citi reflecții legate de tematica lucării. Intrarea este liberă.