Grupul vocal „Lioara” din Oradea, coordonat de profesoara Antonela Ferche Buțiu, a obținut, recent, Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare „Muzica ne poate uni”, organizat în orașul Pecica din județul Arad. 

Juriul concursului, format din personalități consacrate ale culturii muzicale, a decis ca Marele Premiu să fie acordat proiectului muzical ,,Deschide ușa creștine”, realizat de grupul vocal „Lioara” din Oradea, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

,,A fost un proiect de suflet, în care am antrenat cursanți și absolvenți ai clasei de canto, profesorii Liviu Buțiu și Antonio Sekaci, instrumentiștii Alex Chira și Adrian But, și am colindat, cum e datina strămoșească, conștienți fiind că, indiferent de vremurile grele pe care le trăim, trebuie să găsim resursele necesare pentru a ne bucura, așa cum se cuvine, de magia sărbătorilor. E un premiu care ne bucură și ne onorează. Mulțumim, pe această cale, organizatorilor și juriului, pentru că ne-au apreciat și răsplătit efortul și prestația la cel mai înalt nivel”, spune profesoara Antonela Ferche Buțiu.

Grupul vocal folcloric „Lioara”, coordonat din 2009 de Antonela Ferche Buţiu, a fost înființat cu mulți ani în urmă de profesorul Marcu Leț, pe lângă clasa de canto muzică populară a Școlii de Arte Francisc Hubic.

„Nu m-am gândit nicio clipă că, la cârma acestei clase mă voi afla eu, la un moment dat... Privind retrospectiv, îmi amintesc cu nostalgie de primele și timidele mele apariții în sânul acestui colectiv minunat, în care m-am integrat, mai apoi, cu desăvârșire. Îi priveam cu admirație și chiar venerație pe colegii mei veterani, ascultam cu sfințenie sfaturile și îndemnurile primite de la dascăli și de la colegii deja ,,afirmați”, încercând să mă ridic la nivelul așteptărilor”, își amintește Antonela Ferche Buțiu, care mărturisește că foarte mulți dintre foștii ei cursanți i-au lăsat în suflet amprenta talentului lor, a caracterului și a omeniei, valori umane tot mai rar întâlnite în societatea actuală.

,,Un dascăl și o școală modelează și luminează, șlefuiește și înnobilează talente. Sala de clasă, unde ne desfășurăm activitatea, e un muzeu al satului și folclorului în miniatură, un interior de casă țărănească, climatul propice, iar curcubeul blidelor și al ștergarelor frumos brodate cu motive populare e motivul dragostei care fulgeră sufletele învățăceilor. În plus, prin darul și harul omului de la catedră, se sădește în sufletul cursanților certitudinea că folclorul bihorean e la el acasă, cu rădăcini sănătoase adânc înfipte în glia străbună. Sunt conștientă de responsabilitatea de a fi îndrumător în ale cântului popular, dar mă voi strădui să insuflu, pe mai departe, tinerilor, dragostea pentru folclorul autentic, de calitate, dragostea pentru costumul popular veritabil, costum pe care să-l poarte cu mândrie, arătând semenilor noștri că folclorul nu piere, el este ,,fântâna tinereții fără bătrânețe a acestui popor”, mai spune interlocutoarea noastră.

Grupul vocal „Lioara” din Oradea rămâne, în continuare, o adevărată pepinieră, un laborator în care tot timpul se nasc talente.

„Din 2009, de când am preluat clasa, până în prezent,  am reușit să participăm și să obținem numeroase trofee la concursuri de specialitate. Avem laureați ai concursului ,,Moștenitorii”, realizat de TVR1 și regretata Marioara Murărescu, laureați ai concursului ,,Vedeta populară”, realizat de Iuliana Tudor și TVR1 ( nu mai puțin de opt participanți), iar în ultimii doi ani, deși am fost vitregiți de situația pandemică actuală, am reușit să ne evidențiem prin proiecte online, pe rețelele de socializare, prin apariții televizate și prin numeroase premii obținute la concursurile desfășurate tot în varianta online”, a mai spus prof. Antonela Ferche Buțiu.

De altfel, la Concursul Internațional de Interpretare „Muzica ne poate uni”, unde grupul „Lioara” a obținut Marele Premiu, profesoara a obținut premiul I și cu cursanții Tegzes Mădălina, Lazăr Cătălin, Tokoly Valentin, Alex David, Chișe Andreea și Iulia Buboiu, care s-au înscris și individual în concurs la secțiunea muzică vocală.

De Crăciun, o parte a grupului vocal „Lioara” a colindat în casele românilor, prin intermediul Televiziunii Române, în cadrul emisiunii „Iată vin colindători”, realizată de Iuliana Tudor. Din motive financiare, la emisiune nu a putut fi prezent tot grupul.