Filarmonica de Stat Oradea va prezenta joi, 2 noiembrie, un concert vocal-simfonic, dedicat „Zilei morţilor”, muzica fiind mijlocul cel mai bun prin care lumina ia naștere pe pământ și ajunge până la cer.

Începutul lunii noiembrie marchează în calendarul religios o zi în care cerul se luminează mai mult decât oricând pentru cei dragi trecuți în eternitate. Data de 1 noiembrie poartă cu ea semnificația „Zilei Morților” sau a „Luminației”, atunci îndreptându-se toate gândurile noastre spre cei dragi, care nu mai sunt printre noi. Lumânările aprinse în noaptea de 1 noiembrie fac ca fiecare mormânt să devină un altar al luminii și, astfel, conexiunea dintre cei vii și cei morți devine una cât se poate de puternică. Chiar dacă Ziua Morților se regăsește în spiritualitatea Bisericii Romano-Catolice, ea a fost preluată și de creștinii ortodocși, luterani, calvini sau unitarieni.

Oradea poate fi considerată o intersecție a cultelor religioase și, din acest motiv, începutul lunii noiembrie este marcat de această sărbătoare.

Joi, 2 noiembrie, Filarmonica de Stat Oradea va prezenta publicului un concert, care va avea loc începând cu ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók”. Programul este alcătuit din două lucrări profunde și, totodată, luminoase prin esența lor: Suita „Pelléas et Mélisande”, de Jean Sibelius, și „Requiem Parastas”, de Marțian Negrea. Dirijorul concertului va fi maestrul Tiberiu Soare, iar alături de acesta vor urca pe scenă soliștii: Teodora Gheorghiu - soprană, Janetka Hoșco - alto, Cristian Mogoșan - tenor și Florin Estefan - bariton.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.