Publicul meloman este invitat la un concert simfonic, initulat „Grecia clasică”, care va avea loc joi, 9 martie, de la ora 19.00, în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea.

Grecia este o țară însorită și caldă, nu doar prin clima acesteia, dar și prin căldura oamenilor și prin bucuria debordantă a poporului grec, exprimată prin tradițiile, cântecele și dansurile lor. O mostră din bogăția acestei culturi va fi prezentată publicului orădean, prin lucrări care aparțin compozitorilor: Vangelis, Manos Hadjidakis, Mikis Theodorakis și Nikos Skalkottas. Fiecare dintre cei patru compozitori și-a format un stil componistic propriu, îndreptându-se spre muzica electronică, muzica tradițională sau muzica clasică. Însă, toți patru au pornit de la muzica grecească tradițională, au preluat elemente din aceasta, le-au prelucrat și le-au așezat în lucrări inedite, care fac parte din stiluri muzicale diferite. Protagoniștii concertului vor fi: Giancarlo Palena, la bandoneon, și Dimitris Soukaras, la chitară, formând împreună grupul „Palena Soukaras Duo”. Celor doi interpreți li se va alătura dirijorul Romeo Rîmbu.

Romeo Rîmbu este un muzician complex, activând atât ca oboist, cât și ca dirijor de orchestră. În calitate de instrumentist, a colaborat cu orchestre din România, Germania, Grecia, Italia, Spania, Franța sau Elveția și a obținut distincții la concursuri naționale de specialitate. În plus, se remarcă prin interpretarea „Concertului pentru oboi şi orchestră”, de Wolfgang Amadeus Mozart în sala Musikverein din Viena. Romeo Rîmbu se află în postura de dirijor din anul 1990, atunci când a participat la un curs de specializare din cadrul Academiei „Ottorino Respighi” Roma. De asemenea, a studiat arta dirijorală la Oradea între 1991-1993, continuând studiile la Academia din Pescara, Italia. Romeo Rîmbu a susținut concerte pe patru continente, dirijând orchestre din Europa, Statele Unite ale Americii, Japonia și Coreea de Sud. Acesta s-a aflat la pupitrul unor ansambluri simfonice, precum: „Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra”, „New York University’s Contemporary Music Ensemble”, „The Symphonic Orchestra of Athens”, „Wuppertaler Symphonieorchester”. De asemenea, dirijorul a colaborat cu numeroase orchestre simfonice din România. Romeo Rîmbu activează și în calitate de pedagog, obținând în anul 2010 titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent, este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și profesor universitar la Facultatea de Arte din Oradea.

Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Sponsor principal al evenimentului: Astoria & Queen Mary.