Mâine, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea, va avea loc un concert simfonic dirijat de Horváth Gábor, din Ungaria. Solistul invitat este tânărul violoncelist Jan Sekaci.

În program au fost incluse lucrările: Euryanthe - uvertură, de C. M. von Weber, Variaţiunile pe o temă rococo, op.33, de Piotr Ilici Ceaikovsk, și Simfonia a VIII-a în Fa major, op. 93, de Ludwig van Beethoven.

Dirijorul invitat al concertului este Horváth Gábor, din Ungaria. De-a lungul carierei sale, a dirijat orchestre simfonice, cum ar fi cele din: Szombathely, Győr, Szeged, Sibiu, Miskolc, Eger, Gödőllő, Kosice; Orchestrele Simfonice Mav, Danubia și Szent István Király; Orchestrele de Cameră Solti, Liszt Ferenc, Csíki. Din 2000, predă dirijatul la Academia de Muzică „Liszt Ferenc” din Budapesta, iar din 2002, dirijatul și muzica de cameră la Liceul de Muzică „Szent István Király”. În fiecare an este conducătorul taberei muzicale din Tihany. În vara anului 2009, a predat dirijatul în cadrul programului Erasmus, organizat de Universitatea „Uppsala” din Suedia. În 2009, a fost dirijorul invitat al Festivalului Central European Music, organizat la Zsolna. Din 1 ianuarie 2010, deţine funcţia de director artistic al Orchestrei Simfonice din Gödöllő. Din octombrie 2012, devine preşedintele comitetului de orchestră Kota. Începând din 2014, este doctor în muzică al Academiei de Muzică „Liszt Ferenc”.

Solistul invitat, Jan Sekaci, a studiat violoncelul la Liceul de Muzică din Oradea, iar apoi la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. În prezent, este elev în clasa a XI-a la Colegiul de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. A participat la masterclass-uri susținute de: Marin Cazacu, Octavian Lup, Mihai Marica, Denis Severin, Frans Helmerson, Judith Ermert, Jacob Shaw, Raphael Pidoux. În calitate de solist, a concertat cu Filarmonica de Stat Oradea, Filarmonica de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca și Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea.