Astăzi, 23 februarie, de la ora 19.00, în sala de concerte Enescu-Bartok a Filarmonicii de Stat, va avea loc un concert simfonic, cu lucrări de o rară frumusețe. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Shinya Ozaki (Japonia), iar solista invitată este pianista Azusa Yamaki, care evoluează pentru a doua oară în orașul de pe Crișul Repede.

Programul va cuprinde lucrări de N. Rimski-Korsakov (Logodnica ţarului - uvertură, care va fi prezentată în primă audiție la Oradea), S. Bortkiewicz (Concert nr. 3 pentru pian şi orchestră „Per Aspera ad Astra” în do minor, op. 32) și O. Respinghi (Feste romane).

Într-o conferință de presă organizată ieri la Filarmonică, dirijorul Shinya Ozaki le-a mărturisit jurnaliștilor că este îndrăgostit de arhitectura orașului. Întrebat cum îi simte pe melomanii orădeni de la pupitrul dirijoral, acesta a mărturisit că: „publicul ascultă lucrările prezentate cu atenție și, chiar dacă nu îi văd, îi simt foarte aproape”.

Shinya Ozaki s-a născut în Japonia la Kagoshima în 1959 într-o familie de profesori de artă. A început studiul pianului la vârsta de patru ani. Şi-a efectuat studiile muzicale la Toho Gakuen School of Music (Japonia). Printre profesorii săi s-au enumerat Seiji Ozawa şi Jean Fournet. În 1982, s-a clasat pe primul loc la concursul de dirijat din Toho Gakuen School of Music, devenind conducătorul orchestrei acesteia. Cariera sa de dirjior a început la Philadelphia (SUA), fiind invitat apoi în diverse oraşe din Statele Unite ale Americii, Japonia şi Europa. Sub conducerea lui, au evoluat şi diverse ansambluri corale precum Corul Filarmonicii Naţionale Ungare şi Osaka Choral Society, iar la noi în ţară a dirijat numeroase orchestre printre care şi Orchestra Filarmonicii „G. Enescu” din Bucureşti. Din 1994, este dirijorul permanent al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. În anul 1999, orchestra aflată sub bagheta sa dirijorală a fost invitată să concerteze în Japonia, unde a purtat un real succes. În iunie 1998, Shinya Ozaki a fost distins cu titlul „Pro Urbe” din partea primăriei municipiului Târgu Mureş. Trei ani mai târziu, a fost răsplătit cu „Meritul schimburilor culturale” de către ambasadorul României în Japonia, iar în 2005, i s-a decernat „Meritul cultural în grad de comandor” de către preşedintele României.

„Maestrul Shinya Ozaki este unul dintre dirijorii pe care îi invităm aproape în fiecare stagiune, anul acesta chiar de două ori. El a fost cel care a venit cu ideea organizării la Oradea a unui program cu muzică din filme”, a precizat Todor Albert, directorul Filarmonicii orădene, ieri, la conferința de presă.

Solista invitată va fi pianista niponă Azusa Yamaki, care a absolvit „Conservatoire à Rayonnement Régional” din Paris, în clasa Jean-Marie Cottet. Tânăra este invitată în mod regulat ca solistă la Filarmonicile din Satu Mare şi Târgu Mureş, dar a concertat şi în Japonia şi alte ţări. La Oradea, evoluează pentru a doua oară, prima întâlnire cu publicul orădean având loc în anul 2014. A început să cânte la pian de la vârsta de cinci ani, iar de la vârsta de 9 ani, și la vioară.