Melomanii sunt invitați astăzi, 27 februarie, de la ora 19.00, la Filarmonica de Stat Oradea, pentru a se bucura de un concert simfonic deosebit, sub bagheta maestrului Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii orădene. Solista serii va fi violonista Diana Jipa.

„În programul concertului vă propunem spre audiere trei compoziţii de mare frumusețe. Vom începe cu uvertura operei Ruslan şi Ludmila, de Mihail Ivanovici Glinka, finalizată în 1842. Aceasta începe cu o energie demnă de Rossini, combinând pe parcursul ei sentimentele de exuberanță cu cele de eroism, specifice poporului rus. Vom continua cu Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră în fa diez minor, op. 14, de Henryk Wieniawski. Faţă de cel de-al doilea concert, care este mai popular şi mai accesibil violoniştilor, Concertul nr. 1 este mult mai dificil de interpretat. În cea de-a doua parte a concertului, vă propunem o altă mare compoziţie romantică de o deosebită popularitate, de această dată, din literatura muzicală germană, Simfonia I în do minor, de Johannes Brahms, terminată în anul 1876, după o lungă elaborare de aproape două decenii”, a anunțat Kurucz Tibor, directorul artistic al Filarmonicii orădene, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

Conducerea muzicală a concertului îi aparţine maestrului Romeo Rîmbu. Romeo Rîmbu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea și profesor universitar în cadrul Facultății de Arte a Universității din Oradea. În ipostaza de șef de orchestră, Romeo Rîmbu acordă o atenție deosebită perfecționării artei dirijorale încă din anul 1990, odată cu participarea la un curs de specializare în cadrul Academiei „Ottorino Respighi” din Roma. În perioada 1991-1993, a studiat dirijatul la Oradea, iar în 1995, a obţinut o bursă oferită de Guvernul italian, pentru a se perfecţiona la Academia din Pescara. Un an mai târziu, Romeo Rîmbu a fost invitat la Budapesta de către Maestrul Erich Bergel la un curs individual de perfecţionare. A dirijat peste 1000 de concerte pe patru continente, în Europa, SUA, Brazilia, Japonia şi Coreea de Sud, la pupitrul unor reputate ansambluri simfonice (Shanghai Broadcasting Symphony Orchestra, L’Orchestre du Conservatoire de Rennes, The New York University’s Contemporary  Music Ensemble, The Gyeonggi Philharmonic Orchestra, Orchestra Naţională a Moldovei, Korean Symphony Orchestra, The Symphonic Orchestra of Athens, Wuppertaler Symphonieorchester, precum și orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Botoşani, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureş, Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Orchestra de cameră a Radiodifuziunii  Române). A fost membru unor comisii de jurizare ale concursurilor internaţionale de interpretare la Mazara del Vallo, Marsala, Erice şi Tokyo, alături de personalităţi precum Agostino Orizio sau Aldo Ciccolini. Punând în valoare creaţia compozitorilor care au activat la Oradea (M. Haydn, W. Pichl şi K.D. von Dittersdorf), dirijorul Romeo Rîmbu a realizat cinci CD-uri editate de Casa de discuri Olympia din Londra - imprimări cotate cu patru şi cinci stele de către critica de specialitate londoneză, fiind recomandate ca imprimări de referinţă. De altfel, muzicianul promovează şi muzica nouă, fiind interpretul preferat al compozitorului italian Luciano Simoni, imprimând cu Filarmonica din Târgu-Mureş şapte CD-uri la Casele de discuri Inedita şi Agora. Romeo Rîmbu deţine din 1999 statutul de membru fondator şi dirijor permanent al Noii Orchestre Transilvane cu sediul la Bistriţa, orchestră profesionistă privată cu care a susținut peste 30 de concerte de înaltă ținută artistică, în România și Japonia. Romeo Rîmbu a obținut în 2010 titlul de Doctor în muzică al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, iar în 2014 titlul de Doctor Abilitat, fiind din 2016 îndrumător al Școlii Doctorale a Universității de Vest din Timișoara.

Solista serii va fi Diana Jipa. Calităţile muzicale ale violonistei Diana Jipa au fost recunoscute de la o vârstă fragedă, artista debutând ca solistă la vârsta de numai 10 ani alături de orchestra Filarmonicii din Braşov, devenind la scurt timp după aceea o prezenţă constantă pentru scenele de concert din România. A urmat cursurile de licenţă şi de master a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a prof. Florin Croitoru, fiind în prezent doctorand al aceleiași instituții, sub îndrumarea prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu. A concertat alături de filarmonicile din Iași, Ploieşti, Piteşti, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Botoşani, Oradea, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestra Medicilor „Ermil Nichifor”, Cork Fleischmann Symphony Orchestra, susţinând în acelaşi timp concerte şi recitaluri peste hotare, în Grecia, Italia, Cehia, Irlanda, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud, Polonia, Norvegia, Coreea de Sud, Mexic, Cuba și China. În anul 2005 a reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană. A fost prezentă pe scenele unor importante festivaluri muzicale, între care se numără Festivalul Muzicii Româneşti - ediția a XVI-a, Iaşi, alături de Filarmonica „Moldova” din Iaşi în anul 2012 şi Festivalul Internațional „George Enescu” - ediția a XVIII-a, de asemenea alături de orchestra Filarmonicii ieşene. A absolvit cursuri de perfecţionare susţinute de maeştrii Ṣtefan Gheorghiu, Wolfgang Marschner, Nataly M. Fichtengoltz, Petru Munteanu, Alexandru Gavrilovici, Sherban Lupu, Anatoly Resnikovsky, Rudolf Koelman, Isaac Schuldman, Krysztof Wegrzyn, dezvoltându-şi un repertoriu deosebit de vast. Alături de pianistul Ștefan Doniga, Diana Jipa a susținut, în ultimii doi ani, peste 100 de concerte și recitaluri. Activitatea celor doi muzicieni include turnee naționale precum „Un secol de muzică românească”, „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” și „Lipatti – compozitorul, înregistrări în premieră”, „Doamnele muzicii românești” - acestea două din urmă fiind proiecte care au cuprins, de asemenea, și înregistrarea în Studioul de Concerte Mihail Jora al Societății Române de Radiodifuziune a materiale discografice. Printre turneele internaționale ale celor doi se numără „Intermeridian”, „Violin Star”, precum și „Romania Universalis”, turneu care s-a desfășurat în șase țări de pe trei continente, dar și în zece orașe din România. Proiectul cultural „Toți pentru România”, realizat în parteneriat cu 18 instituții de învățământ și cultură din țară, desfășurat pe 15 ianuarie în șase orașe cu ocazia Zilei Culturii Naționale, i-a implicat pe cei doi muzicieni într-un maraton de patru recitaluri în trei școli de muzică din București și la Muzeul Național „George Enescu”.