Joi, 16 noiembrie, de la ora 17.00, la secția Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea), este programată o dublă lansare de carte, având ca tematică experiența carcerală din perioada comunistă.

Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria municipiului Oradea, Centrul de Studii în Istorie Contemporană, Asociația Cei 40 de Mucenici și Clubul Monarhiștilor Bihor, organizează, în 16 noiembrie, de la ora 17.00, o dublă lansare de carte, având ca tematică experiența carcerală din perioada comunistă.

Cele două volume, „Morfologia (ne)vinovăției. Alfabetul detenției feminine în comunism”, de Constantin Vasilescu, Clara Mareș, Florin S. Soare, Alin Mureșan, Constantin Petre și „Ultimul cuvânt. Retrăind fenomenul Pitești”, de Alin Mureșan, vor fi lansate în prezența președintei Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, Niculina Moica.

Niculina „Nina” Moica s-a născut în anul 1943, la Ploiești, a fost arestată la 15 ani, fiind acuzată că ar fi făcut parte din „Uniunea Tineretului Liber din România”. Niculina „Nina” Moica a primit o condamnare la 20 de ani de muncă silnică, fiind închisă la penitenciarele Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, de unde a și fost eliberată pe data de 23 iunie 1964. 

Alin Mureșan (n. 1983, Oradea) este istoric, președinte al Centrului de Studii în Istorie Contemporană (2012 - prezent) și fost angajat al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (2007-2020). Specializat în istoria represiunii comuniste, a publicat peste zece volume, de autor și colective, cel mai cunoscut fiind monografia fenomenului Pitești - „Pitești. Cronica unei sinucideri asistate”, apărut în trei ediții.

Evenimentul de lansare a celor două cărți va fi găzduit de secția Muzeul Orașului Oradea (Cetatea Oradea), joi, 16 noiembrie, ora 17.00. Moderatorul manifestării va fi prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal. Vor lua cuvântul Niculina Moica, președinta Asociației Foștilor Deținuți Politici din România; Alin Mureșan, președintele Centrului de Studii în Istorie Contemporană; dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf, Muzeul Orașului Oradea.

Intrarea este liberă!