În urmă cu câteva zile, la Biblioteca Viruală ELIT, a avut loc „Cercul de poezie și literatură”, din cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, aceasta pentru a continua tradiția de a evoca lunar, în prima zi de joi, personalitatea scriitorilor și poeților din literatura națională și internațională.          

         

Momentul festiv de deschidere a activității a fost surpriza oferită de trei grupe de preșcolari din Grădinița nr. 45, care au recitat poezii și au interpretat, cu glasurile lor angelice, „Odă Bucuriei”, iar pentru a impresiona și mai mult participanții, au oferit celor prezenți minunate semne de carte lucrate cu ingeniozitatea creativității lor. La ediția din luna octombrie, prof. Mirela Silaghi, directorul Bibliotecii virtuale ELIT, a prezentat personalitatea, operele și viața renumiților scriitori din literatura internațională: Arthur Miller, Oskar Wilde și  Gunter Grass, care au văzut lumina zilei în luna octombrie a anului de naștere. În cultura literaturii naționale și-au lăsat amprenta prin numeroasele volume de poezii, proză, scrise, studii și articole publicate în ziarele vremii poetul Ștefan Octavian Iosif, prezentat de prof. Octavia Vesa, care se remarcă prin capacitatea creatoare și posibilitățile de traducător foarte iscusit și competent în traducerea literaturii naționale și universale, și Eusebiu Camilar - scriitor și traducător român, membru corespondent al Academiei Române, care a fost prezentat de ing. Miorița Săteanu.

Prof. Maria Odette Bilan a prezentat-o pe scriitoarea și publicista Cella Serghi, una dintre cele mai importante prozatoare interbelice.

Pentru a susține protigioasa activitate a  poeților și prozatorilor prezentați, membrii „Cercului de poezie” au recitat și evocat versuri din lucrările cele mai edificatoare,  prin entuziasmul: prof. Vesa Octavia, prof.  Rodica Florina Denuț, prof. Costruț Leontina, prof. Lucia Ispas și ec. Heteș Pascu

Ing. Adrian Araian, din partea Bibliotecii virtuale ELIT, a prezentat cartea apărută sub titlul: „Diosig - amfiteatrul lui Dionis in Crișana”, semnată de Constantin Liviu Demeter.

Cercul de poezie și literatură, prin activitățile derulate, oferă iubitorilor literaturii naționale și internaționale momente de a cunoaște și reaminti operele nemuritoare și poeții care au creat aceste capodopere.

Miorița SĂTEANU