Studenții programului de Arte Plastice - Pictură, de la Departamentul de Arte Vizuale a Facultății de Arte, organizează astăzi, expoziția de icoane „Armonii Sacre”. Vernisajul are loc la ora 16.00, la Cetatea Oradea. 

Aflați sub directa coordonare a lectorului univ. dr. Titiana Alina Marcu, studenții prezintă o suită de lucrări care amintesc de frumusețea artei creștine a picturii icoanelor pe lemn. Individualitatea fiecărui student se remarcă prin cercetarea iconografică asimilată cu tehnicile și instrumentele picturii vechi medievale.

Interpretată ca reprezentare a transcendentului, icoana pictată se inscrie în tradiția școlii bizantine și descoperă învățătura dogmatică, morală și liturgică a bisericii. Icoana este înțeleasă de studenți cu atitudinea de apropiere față de lucrarea sacră în limbajul complex, ca imagine și cuvânt care se revelează. Etapele realizării icoanei corespund parcurgerii unei arhitecturi scalare, ca trepte ale luminii necreate și momente revelatorii, teofanice. Fiecare etapă tehnică redă creșterea progresivă a luminii, de la întunericul necunoaşterii, reprezentat de stratul suport al lemnului și grundului, spre dezvăluirea treptată a luminii cunoaşterii transfigurată în chip.

În deschiderea evenimentului, grupul vocal ,,CRISIA” al Departamentului Muzică, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu, va susține un concert de colinde.