Filarmonica Oradea îşi onorează şi în acest an tradiţia de a prezenta un spectacol de operă în stagiunea de concerte. După Elixirul Dragostei, Traviata şi Rigoletto, urmează Cavaleria Rusticană, de Pietro Mascagni. Spectacolul va avea loc astăzi, de la ora 19.00, în sala Enescu-Bartok.

 

„Editura din Milano, Songzogno, a iniţiat un concurs de creaţie pentru a realiza un spectacol de operă, în anul 1890. La acest concurs s-au prezentat 70 de persoane. Pietro Mascagni a câştigat locul I şi în 17 mai a avut loc premiera. Iniţial, Mascagni a conceput o operă în două acte. Dar pentru că se cerea o operă într-un act, a completat cu acel celebru Intermezzo prin care a legat cele două acte”, a spus directorul artistic al instituţiei, Vasile Foica. „Fără să ştie, compozitorul a pus piatra de temelie a curentului numit verism, care, spre deosebire de romantism, cuprindea teme realiste, legate de viaţa cotidiană şi oamenii simpli”, a mai explicat Foica. „Deşi cu această operă a dat lovitura, compozitorul nu a mai avut nicio altă operă cu care să atingă un asemenea succes”, a subliniat directorul.

În completare, dirijorul Janko Zsolt şi-a mărturisit bucuria de a lucra cu o echipă artistică valoroasă în acest proiect. „Este o muncă foarte grea să punem în scenă o asemenea operă. Va fi ceva nou pentru publicul orădean, pentru că pe scena noastră s-au mai cântat doar arii din această operă”, a spus maestrul dirijor.

Pentru rolurile principale au fost aleşi soliştii unor instituţii muzicale de prestigiu: soprana Gál Erika, solista Operei Maghiare de Stat din Budapesta, tenorul Hector Lopez, solistul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, baritonul Emanuel Popescu, solist colaborator al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, mezzosoprana Veress Orsolya, solista Operei Maghiare din Cluj-Napoca și mezzosoprana Iulia Merca, solista Operei Naționale Române din Cluj-Napoca. Soliştii şi-au exprimat bucuria de a cânta pe scena Filarmonicii orădene, dar şi bucuria de a fi interpreţi în cadrul acestei opere.

Melomanii mai sunt informaţi că vor avea parte de obişnuita pauză din timpul concertului, chiar dacă vorbim despre o operă într-un singur act.