Asociația Internațională „Euro Foto Art” a înregistrat în anul 2018 o activitate fructuoasă. Au fost organizate nu mai puțin de patru Festivaluri internaționale și câteva zeci de expoziții în colaborare cu asociații din România, Ungaria, China și Japonia.

 

În perioada 11 ianuarie - 10 februarie a fost organizată cu succes ediția a VI-a a Festivalului Internațional „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, care a fost înaugurat la Galeria „Euro Foto Art” din Oradea. Festivitatea de închidere a Festivalului a avut loc la Muzeul de Artă din Cernăuți. Ediția a VI-a a cuprins 30 de evenimente expoziționale derulate cu sprijinul organizațiilor partenere ale Asociației în China, Japonia, Serbia, Slovacia, România și Ungaria.

Cel de al doilea Festival a fost dedicat Zilei Europei. Ediția a VI-a a Festivalului European de Fotografie a debutat pe 9 mai la Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural și s-a încheiat la Galeria „Ștefan Vilidár István” din Cetate, cu ocazia vernisajului expoziției de artă fotografică „Debut”.

Al treilea Festival, organizat sub patronajul Ambasadei R.P Chineze în România, dedicat Zilei Naționale a Chinei, a fost înaugurat pe 26 septembrie în Galeria „Euro Foto Art” din Oradea, cu vernisarea expoziției artiștilor fotografi din China. Ediția a VI-a a Festivalului a cuprins peste 20 de expoziții alcătuite din lucrările artiștilor fotografi din China, vernisate în Carei, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Iași, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Marghita, Oradea, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Suceava și Târgu Mureș. Festivitatea de închidere a avut loc la Muzeul Etnografic din Gura Humorului. De un succes deosebit s-a bucurat organizarea, în parteneriat cu Institutul Cultural Român din Beijing și China Network Online, a Festivalului Fotografiei Românești în China. Ediția a treia a Festivalului a fost înaugurată pe 1 decembrie, la 10:00 la Centrul Cultural și Artă „Hamah” din Zhuhai.

Un proiect național la care au participat peste 30 de artiști fotografi din cele mai mari orașe ale României, intitulat „Cu aparatele de fotografiat prin Penitenciare”, a fost derulat în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, concretizat cu vernisarea, la Teatrul „C. Notara” din București, a unei expoziții de artă fotografică, pe 21 noiembrie. 

Un alt program expozițional deosebit a fost derulat în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea - Complex Cultural, concretizat prin vernisarea, în sălile de expoziții a Colecției de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István”, a 12 expoziții reprezentative ale artiștilor fotografi din România, Ungaria și Ucraina, respectiv din SUA și Macao (China). În sălile de expoziții ale secției de istorie ale Muzeului au fost vernisate alte două expoziții de artă fotografică din Italia și Spania.

Un alt program expozițional excepțional s-a derulat și în Galeria „Euro Foto Art”, concretizat prin vernisarea a 17 expoziții ale artiștilor fotografi din Africa de Sud, China, Federația Rusă, Iran, România, Ucraina și Ungaria.

În vara anului trecut s-a bucurat de mare succes organizarea, în parteneriat cu Asociația Fotocluburilor din Ungaria, Universității de Artă Fotografică de Vară, la care au participat, timp de o săptămână, peste 50 de artiști fotografi din România și Ungaria.

O altă reușită a fost organizarea, în parteneriat cu Japan „Dunau” Photo Club din Yokohama, în perioada 1 - 15 octombrie, a unei Tabere internaționale de creație fotografică în diferite orașe ale Țării Soarelui Răsare.

Merită precizat că anul trecut Asociația a beneficiat de  o echipă de voluntari inimoși formată din: criticul de artă Ramona Novicov, artiștii fotografi Claudiu Szabó, Gorzó Tünde și Gardó Zoltán, artiștii Lucian Malița (vioară), Thurzó Sándor József (violă), Carmen Vasile (voce), Alexandrina Chelu (voce), Florian Chelu (chitară), Nicolae Moranciu (voce – chitară).

O colaborare deosebită a fost cea cu Angela Lupșea, directoarea Muzeului Orașului Oradea - Complex Cultural și a Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor, care s-a concretizat cu vernisarea a peste 40 de expoziții de artă fotografică.