Câți dintre noi își mai încep ziua cu un ceai savuros? Dacă nu mai avem timp dimineața să sorbim în voie un ceai aromat și revigorant, să ne amintim măcar că există o Zi Internațională a Ceaiului, care se sărbătorește pe 21 mai.

 

Cu ocazia acestei zile, elevii clasei a VII-a de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” din Oradea, dirigintă prof. Sânziana Neșiu, au răspuns invitației bibliotecarilor Secției Medicină și Știință din cadrul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, Lilia Blaga și Bogdan Avram, de a servi un ceai, dar și de a afla câteva taine ale acestuia. Marcarea Zilei Internaționale a Ceaiului prinde contur la Biblioteca Județeană, anul acesta fiind la a patra ediție.

La începutul acestui an, Club Rotary Insignis Oradea, prin președinta acestuia, Anamaria Crețu, a oferit 100 de abonamente la bibliotecă pentru copiii de la școlile orădene. Elevii de la „Iosif Vulcan” sunt câțiva dintre beneficiarii abonamentelor la Biblioteca Județeană.

Organizatorii și-au dorit ca invitații lor, prin astfel de acțiuni, să fie cât mai mult în preajma cărților, izvor de informație despre o mulțime de lucruri care ne înconjoară zi de zi. Lumea bibliotecii e lumea cunoașterii.

Una dintre legende spune că împăratul chinez Shen Nung într-o zi când ținea o cană cu apă fierbinte, admirând priveliștile uneia dintre vastele sale grădini, o frunză de la un arbore de ceai îi căzu în cană și apa se coloră. Imediat se răspândi un miros suav și delicat.

Sunt mai multe legende despre istoria ceaiului, iar copiii prezenți la eveniment au aflat câteva dintre ele, dar și despre cultivarea ceaiului (care provine din planta Camellia Sinensis, originară din Asia), ocazie cu care organizatorii au pregătit o prezentare power point. Dacă mulți dintre noi confundă ceaiul cu infuzia de plante, cu siguranță acum ei vor ști să facă diferența, pentru că au vorbit și despre efectele terapeutice ale ceaiului și ale infuziilor de plante, despre proporțiile corecte pentru a prepara un ceai bun și despre modul de preparare, care de cele mai multe ori face diferența.

Invitația ar fi fost incompletă dacă cele câteva tipuri de ceaiuri servite nu ar fi fost însoțite de dulciuri la fel savuroase, care fac casă bună cu un ceai bun.