UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) marchează în perioada 23-29 octombrie, Săptămâna Mondială a Alfabetizării Mediatice și Informaționale – Global Media and Information Literacy Week 2023.

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” a organizat, în 24 octombrie, o întâlnire profesională cu tema: Standardele Culturii Informației, la care au participat bibliotecari din sistemul de biblioteci publice, biblioteci școlare și bibliotecari de la Biblioteca Universității din Oradea.

Cuvântul de bun venit l-a adresat oaspeților directoarea Bibliotecii Județene, Ancuța Florina Șchiop, care a vorbit despre noile perspective ale bibliotecilor grație proiectelor pe care instituția pe care o conduce se pregătește să le implementeze. Invitată specială a fost Mirela Tanc, profesoara orădeană recunoscută la nivel mondial, fiind nominalizată la Global Teacher Prize – Premiul Nobel în educație. Împreună cu bibliotecara Dana Teședan, au prezentat lucrarea „Noul normal în educație”. Anca Potre a prezentat lucrarea „Bune practici de cultură a informației la Biblioteca Liceului Tehnologic „Felix”, Sânmartin. Dr. Silviu Sana, bibliotecar la Secția de Colecții Speciale a Bibliotecii Județene, a prezentat sursele de informații care trebuie consultate în cazul în care dorim, de exemplu, să ne facem arborele genealogic.

„Workshop-ul Standardele Culturii Informației s-a încheiat cu o sesiune interactivă în care am definit standardele, trecând de la tipuri de cerere a utilizatorilor, prin experiența bibliotecarului, definind etapele căutării și selectării informației în standardele menționate, spre produsul final, informația procesată, care ajunge la beneficiar. Au fost 4 ore intense de schimb de experiență profesională. Bibliotecarul este prin definiție un manager de informație aflat la dispoziția întregii comunități”, a precizat Delia Pantea, bibliotecar metodist la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, cea care a organizat workshop-ul.