Timp de o lună, în Piața Unirii din Oradea, pot fi admirate fotografiile selectate şi premiate în cadrul Salonului Internaţional de Artă Fotografică „Varadinum”.

 

Decernarea premiilor celei de a V-a ediţii a Salonului internaţional de Artă Fotografică „Varadinum” şi prezentarea fotografiilor premiate a avut loc vineri, 29 octombrie. Din cauza pandemiei, evenimentul a fost transmis live, pe Facebook, Instagram şi YouTube din Piaţa Unirii, iar printre cei prezenți la vernisaj s-a numărat și PS Sa Virgil Bercea Episcopul greco-catolic de Oradea, care a fost însoțit de Eugen Ivuț, secretar episcopal.

În deschidere, artistul fotograf Ovi D. Pop, președintele Fotoclubului Varadinum din Oradea, a mulțumit Consiliului Județean Bihor și Primăriei municipiului Oradea, precum și sponsorilor care au sprijinit organizarea acestui eveniment.

„Avem cele zece panouri cu câte două fețe și, astfel, putem prezenta publicului orădean cele mai frumoase fotografii de la probabil cel mai bun Salon internațional de artă fotografică din România”, a mai spus Ovi D. Pop, după care a anunțat câștigătorii de la cele trei secțiuni: Open Color, Open Mono şi Face and Body.

Ovi l-a avut alături pe Raul Ghiman, membru al Fotoclubului Varadinum și unul dintre sponsorii Salonului de artă fotografică.

„Pentru noi, ca și companie, este o plăcere să suținem arta fotografică și orice manifestare artistică pentru orașul nostru. Ne mândrim cu faptul că putem fi alături de Fotocubul Varadinum Oradea, al cărui membru sunt și eu. Doresc, pe această cale, să felicit toți participanții, atât pe cei care se văd în expoziție, cât și pe cei care au încercat, dar n-au reușit, să obțină distincții. Nivelul la care a ajuns acest Salon ne obligă ca, anul viitor, să fim și mai buni și să avem cât mai mulți participanți”, a menționat Raul Ghiman.

Pentru artiștii de peste hotare, care au urmărit vernisajul în direct pe Facebook, Ovi Pop a asigurat traducerea discursurilor în limba engleză.

La această ediţie, s-au înscris 380 de autori din 55 de ţări cu 4.199 de fotografii. Jurizarea s-a făcut on-line, pe platforma concursului şi live, pe Zoom, la definitivarea câştigătorilor, de către Agatha Bunanta din Indonezia, Marcel van Balken din Ţările de Jos, Pedro Luis Ajuriaguerra Saiz din Spania, Magdó István şi Grigore Roibu din România.

Concursul a fost patronat de FIAP (Federaţia Internaţională de Artă Fotografică), PSA (Photographic Society of America), AAFR (Asociaţia Artiştilor Fotografi din România), GPU (Global Photo Union), IUP (International United Photographers), Asociaţia Internaţională Euro Foto Art din Oradea şi MAFOSZ (Asociaţia Artiştilor Fotografi din Ungaria).

Juriul a acordat peste 20 de premii per categorie, pentru artişti fotografi din Irlanda, Indonesia, Rusia, China, Franţa, Polonia, Ungaria, Iran, Belarus, Marea Britanie, India, Slovenia, Sri Lanka, Belgia, România, Italia, Arabia Saudită şi Luxemburg şi Vietnam.

La fiecare categorie s-au acordat câte cinci medalii de aur, pe lângă cele de argint, bronz şi menţiuni. Unul din panouri este dedicat celui mai bun autor, John Sheridan, din Irlanda, altul - medaliaţilor cu aur, pe un alt panou se pot vedea membrii juriului cu câte o lucrare personală. Cel mai bun club de fotografie este Eurasia din Rusia. Premiul Best Romanian i-a revenit în acest an lui Mihai Bogdan, care are în cadrul expoziţiei un panou dedicat doar imaginilor sale.

Cele 81 de fotografii selectate din 4.200 realizate de 380 de autori din 55 de ţări şi premiate în cadrul Salonului „Varadinum” pot fi admirate până în 27 noiembrie, în Piaţa Unirii.