Galeria „Euro Foto Art”, Centrul Expozițional FIAP Oradea - România - cel de-al 17-lea din lume - administrat de Asociația Internațională „Euro Foto Art”, a pregătit pentru publicul vizitator o nouă expoziție de artă fotografică.

Expoziția, intitulată „Momente surprinse”, este organizată în parteneriat cu secția Muzeul Orașului Oradea din subordinea Muzeului „Țării Crișurilor”. De această dată, pe simezele cunoscutei galerii, va fi instalată o selecție de 70 de fotografii alb-negru și color, alcătuită din lucrările artistului fotograf orădean Ștefan Tóth István. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării celor 70 de ani de la naștere și 50 de ani de activitate neîntreruptă a cunoscutului artist fotograf. În cadrul expoziției, vor fi prezentate, pe cicluri, mai multe fotografii artistice, create în cele trei etape de dezvoltare a artei fotografiei: analog, digital și cu telefoane inteligente.

Artistul fotograf orădean Ștefan Tóth István AFIAP a cochetat cu fotografia din fragedă copilărie (1964) și s-a specializat în arta fotografică sub formă autodidactă. A debutat ca artist fotograf în anul 1973, cu lucrarea „Luptând cu timpul”, care a fost expusă în Sala Dalles din București, în cadrul Salonului Internațional al României, organizat sub patronajul Federației Internaționale de Artă Fotografică (FIAP) (recunoscută de UNESCO). De-a lungul carierei sale de o jumătate de secol, Ștefan Tóth a creat sute de fotografii artistice acceptate la Saloane naționale și internaționale de artă fotografică, multe dintre ele distinse cu medalii şi premii. A fondat și conduce de 45 de ani Clubul Fotografic „Nufărul” Oradea, de 13 de ani Asociația Internațională „Euro Foto Art”, unicul membru regional FIAP din lume. A fost președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, între anii 2007 - 2012, după 17 ani de criză în care s-a aflat Asociația Națională. Din anul 2016, este vicepreședinte pentru organizațiile de peste granițele Ungariei al Asociației Fotocluburilor din Ungaria (Membru Operațional al Ungariei la FIAP). În anul 2019, a devenit director al Centrului Expozițional FIAP Oradea - România.

În anul 2016, a fondat și a amenajat colecția de tehnică și artă fotografică „Ștefan Tóth István”, din cadrul Muzeului Orașului Oradea, căruia i-a donat majoritatea obiectelor expuse, în valoare totală de inventar de 20.000 euro. În prezent, este manager/curator la două galerii de artă fotografică din Oradea. Timp de 45 de ani, a fost lectorul a peste 200 de cursuri, inclusiv internaționale, de tehnică şi artă fotografică, organizate în cadrul „Euro Photo Art” Academy Oradea, care au fost absolvite de peste 2.000 de iubitori ai fotografiei din mai multe țări din Canada, R. Moldova, România, Serbia, Slovacia, SUA, Ucraina și Ungaria. În calitate de director a trei edituri, a editat 57 de cataloage și albume de artă fotografică. Pentru meritele sale în domeniul artei fotografice, a fost distins cu 14 premii de merit internațional, printre care și Premiul de merit pe viață acordat de către Uniunea Mondială a Artiştilor Fotografilor Maghiari. De asemenea, este membru consilier de onoare a 15 organizații fotografice din întreaga lume.

Vernisajul, organizat sub auspiciile Federației Internaționale de Artă Fotografică, va avea loc marți, 10 august, de la ora 11.00, în prezența autorului și a artiștilor fotografi sosiți din diferite orașe ale României și Ungariei, pentru festivitatea jubiliară, cu condiția respectării reglementărilor sanitare în vigoare. Accesul publicului se face în baza invitației, care se poate solicita în limita locurilor disponibile de la adresa de e-mail: eurofotoart@gmail.com. Lucrările vor fi prezentate de criticul de artă dr. Ramona Novicov. Momentele muzicale vor fi oferite de reprezentantul grupului cameral „Duo Varadiensis” din Oradea, Thurzó Sándor József, care va interpreta, la violă, mai multe piese din repertoriul internațional.

Expoziția, intitulată „Momente surprinse”, va rămâne la dispoziția publicului vizitator până în 3 septembrie 2021, putând fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00 - 18.00.