Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana”, a făcut, zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, o trecere în revistă a activității ansamblului pe anul 2018.

Potrivit lui Leontin Ciucur, în Anul Centenar 2018, activitatea Ansamblului Artistic Profesionist „Crișana” a fost cea mai de succes din ultimii ani, artiștii fiind prezenți cu spectacole în localități din județ, din țară și din străinătate. În judeţ au fost prezenţi la Dobrești, Răbăgani, Voievozi, Derna, Sânnicolau Român, Budureasa, Remetea, Copăcel, Beiuș, Craiova („Se întâlnește român cu român”), Sânmartin, Bratca, Săcădat, Lugașu de Jos, Sântandrei, Baia Mare (la Festivalul Castanelor), Sânlazăr, la Mădăras şi Marghita, precum şi o apariţie în filmul Berliner. De asemenea, tot anul trecut, ansamblul a încheiat parteneriate cu APTOR pentru organizarea unor acțiuni culturale în municipiul Oradea, după cum urmează: „Tradiții de Paști în Bihor” (9 aprilie - Piața Unirii); „Oradea ne Unește” (20 aprilie); „In Memoriam Florica Duma” (23 septembrie); „Festivalul Vinului” (19 octombrie); „Ziua Oradiei” (12 octombrie – Piața Unirii); „România ne Unește” (25 noiembrie) – Sala Sporturilor.

Totodată, în 28 februarie 2018, a avut loc spectacolul folcloric „Cântecele neamului”, dedicat Centenarului Marii Uniri, eveniment organizat de Uniunea Vatra Românească – Filiala Bihor, alături de Consiliul Judeţean Bihor, Teatrul Regina Maria şi Ansamblul artistic profesionist „Crişana” din Oradea, la Teatrul Regina Maria.

Alte acțiuni culturale în cadrul cărora artiștii noștri au cules aplauze sunt: „Fereastră deschisă spre Europa” (20 august), în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor; „Artiștii iubesc Oradea”, spectacol caritabil pentru refacerea Palatului Episcopal Greco-Catolic (10 septembrie) și Concertul „Din Bihor în toată țara”, în parteneriat cu Uniunea Națională a Cooperației de Consum din România.

În plus, pe lângă toate aceste evenimente, Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” a susținut numeroase spectacole dedicate Centenarului Marii Uniri în cadrul următoarelor festivaluri: Festivalul Internațional „Generația Centenar”, la Chișinău, Republica Moldova, în perioada 15-16 septembrie 2018; Festivalul Românesc „Sărbătorim Centenarul Unirii 1918 – 2018”, la Sacramento, SUA, 29 septembrie 2018; „Gala Centenar”, la Chicago, SUA, 6 octombrie 2018, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Asociația Românilor din Sacramento și Comunitatea Românilor din Chicago; Spectacolul „Așa-i românul”, desfășurat la Bruxelles, la Parlamentul European, în 27 noiembrie, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor; Premiera „Odă Marii Unirii”, 1 Decembrie, la Sala Mare a Teatrului.

Tot în cursul anului trecut, ansamblul a participat la Festivalul Internațional „Cassovia Folkfest 2018”, la Kosice, în Slovacia, în perioada 21-24 iunie, și la Târgul de Turism de la Debrețin, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, la concertul „Servus Europa”, la Gyula, în parteneriat cu TVR.

Prin Concertul „Tezaur Folcloric”, organizat de ansamblu în parteneriat cu Televiziunea Română și Consiliul Județean Bihor, județul nostru și artiștii ansamblului au fost prezenți pe Televiziunea Națională, în ziua de Paști, la oră de maximă audiență, precum și în alte cinci emisiuni, pe TVR, TVR Internațional sau TV Moldova, emisiuni ce au promovat orașul și județul nostru.

Potrivit lui Leontin Ciucur, încasările ansamblului pe anul 2018 au crescut cu 75%. În aceeași perioadă, artiștii noștri au susținut și peste 20 de spectacole gratuite, reprezentând parteneriate, spectacole de reprezentare a județului sau a țării, deplasări internaționale, precum și spectacole caritabile. Anul trecut, încasările ansamblului au fost de 175.458 lei.

„În anul 2018, am obținut împreună cu ansamblul șase diplome, plachete, titluri de excelență, scrisori de mulțumire de la „Cassovia Folk Fest” Slovacia, Televiziunea Română, Primăria Municipiului Craiova, Comunitatea Românilor din Sacramento, SUA, Centrul Cultural Român din Chicago, SUA și Asociația Vatra din Chișinău, Republica Moldova”, a precizat Leontin Ciucur, directorul ansamblului.