Teatrul Arcadia a răspuns invitației Direcției de Asistență Socială Oradea de a reveni în Creșa 13 „Lizuca și Patrocle” cu o piesă de teatru destinată celor mai mici spectatori.

 

Astfel, într-un decor de poveste, printre chicote de bucurie, copiii au fost încântați de piesa de teatru „Omuleț”.

Spectacolul „Omuleţ”, de Petro Ionesco, pus în scenă de regizoarea Delia Gavliţchi, este adresat copiilor cu vârste între 2 şi 7 ani, şi are meritul de introduce, prin haz, cei mai fragili spectatori în mirajul teatrului.

„Omuleț” este povestea unui băieţel năzdrăvan şi curios, care, în urma unei căzături pe cinste, reuşeşte să-şi rătăcească părticele din corp. Picioruşele, mânuţele, ochişorii, urechiuşele, gura, chiar şi mereu înfometata burtică se ascund ștrengărește prin pădure şi încep a se ţine de şotii, numai să nu asculte porunca spiriduşului de a se reîntregi. Picioruşele se plimbă voiniceşte, guriţa nu mai tace, ochişorii aleargă după fluturaşi, năsucul adulmecă miresmele pădurii, urechiuşele ascultă curioase, fiecare face ceea ce ştie dintotdeauna să facă, însă umblând însingurate de ici–colo. Totuşi, pentru ca un omuleț să fie întreg e nevoie de fiecare părticică din corpul său, de aceea, după ce aleargă nestingherite prin pădure, se întorc pentru a-i reda băiețelului toate simțurile de care un om are nevoie.

„Această joacă pe care spectacolul o propune are un dublu scop formativ, deoarece nu numai că deschide porţile universului teatral unui public atât de tânăr, ci îl şi învaţă, prin intermediul artei, care sunt părţile corpului uman, ce denumire are fiecare şi ce simț o caracterizează. Copiii vor avea parte, astfel, de o călătorie senzorială educativă, iar părinţii posibilitatea de a-i asista în procesul de familiarizare cu elementele spațiului de teatru (public, lumini, sunete, spațiu închis) într-o atmosferă delicată, blândă şi răbdătoare”, menționează reprezentanții teatrului.

Din distribuţia spectacolului fac parte actorii: Armanca Serac, Alexandru Pop, Andrei Fazecaș, Igor Lungu și Florian Silaghi. Scenografia este semnată de Csuri Emese. Muzica, de Corina Sîrbu.

Piesa a fost atât o ocazie de destindere și relaxare cât și una de învățare, iar la final, cei mici au avut ocazia să exploreze decorul și marionetele.