An de an, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” aduce bucurie și speranță în viața copiilor cu nevoi speciale, cu prilejul Festivalului Internațional „Flori de Mai”.

Sute de copii cu nevoi speciale din Oradea, județ, dar și din țară au participat, joi, 9 iunie, la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional „Flori de Mai”. Evenimentul s-a desfășurat în Sala „Arcadia” a Teatrului Regina Maria și a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea.

„Prin activitățile propuse în cadrul proiectului „Flori de Mai”, a cărui finalitate o constituie desfășurarea festivalului, am dorit să inițiem și să derulăm activități de pregătire, selecție, expunere și prezentare în concurs a unor obiecte decorative confecționate de copiii cu CES din învătământul special bihorean, național și internațional, precum și să prezentăm momente artistice de calitate, pentru a contribui la socializarea și integrarea acestor copii prin activități art-terapeutice”, ne-a declarat prof. dr. Angela Marușca, director adjunct CSEI „Orizont” Oradea, care a coordonat festivalul alături de colegul său, Călin Bacrău.

Evenimentul s-a adresat instituţiilor de învăţământ special și claselor din învăţământul de masă care au elevi integraţi. Manifestarea culturală s-a derulat sub formă de concurs, pe tema „Primăvara în culori”, și a cuprins șase secţiuni: Decorațiuni (pictură, colaj, obiecte decorative), Muzică (cantece, instrumente muzicale), Dans (dans popular, dans modern); Teatru (scenete, teatru de păpuși, confecționare decor, costume), Obiceiuri și DVD.

Programul artistic prezentat pe scenă de fiecare instituție a constat într-un moment de dans, muzică și teatru, iar lucrările prezentate în cadrul secțiunii expoziție de fiecare instituţie au fost dispuse sub forma unui tot unitar. Un juriu format din reprezentanții unor instituţii culturale de prestigiu din judeţ, parteneri ai evenimentului, a desemnat câştigătorii fiecărei secţiuni, pe baza fișei de evaluare.

Prin introducerea concursului în CAEN, evenimentul a fost deschis instituţiilor din toată ţara și din străinătate, ceea ce pentru organizatori reprezintă un indicator al reuşitei.

La reușita spectacolului au contribuit Simona Indrecan și Otilia Urs, care au fost și amfitrioanele evenimentului.

La ediția din acest an și-au anunţat participarea, în spectacol, în jur de 38 de formații artistice, 213 elevi (pe scenă) din instituții bihorene, din țară și din străinătate, la secţiunea DVD au participat în jur de 25 formaţii artistice, coordonate de cadre didactice din țară și din străinătate, iar la secțiunea decorațiuni, au fost expuse lucrări ale copiilor cu CES, coordonați de cadre didactice din 70 de unități școlare din întreaga țară și din străinătate.

Prin efortul conjugat al școlii organizatoare, al colaboratorilor, partenerilor și sponsorilor (Ansamblul Folcloric „Stelele Bihorului”, alături de Asociația „Toma Toboșarul”, Asociația Națională a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont”, persoane fizice devotate şcolii: pr. Alexandru Borza, primarul comunei Cefa - Dumitru Bărnău etc.) toți copiii au fost recompensați pentru munca lor cu multe diplome și cadouri.