Miercuri, 21 noiemrbie, şi joi, 22 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, va avea loc premiera spectacolului Avalanşa, în regia reputatului regizor Petru Vutcărău.

Aflat la a şasea colaborare cu trupa Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria, Petru Vutcărău a ales să monteze la Oradea unul dintre cele mai apreciate texte ale dramaturgului contemporan turc Tunce Cucenoglu, Avalanşa. Piesa, inspirată dintr-un caz real, s-a bucurat de peste 40 de montări internaţionale, din care două în România. Textul ilustrează povestea locuitorilor unui mic sat înconjurat de munţi, din estul Anatoliei, sat în care oamenii vorbesc în şoaptă nouă luni din an, pentru că se tem că cel mai mic sunet ar putea declanşa o avalanşă.

„Am dorit ca în proiectul Avalanşa să realizez un spectacol în care, pe lângă text, să vorbească şi imaginile, care să dea de gândit spectatorilor, pentru că sunt multe lucruri în ziua de azi la care ar trebui să ne gândim. Avalanșa e o piesă despre frică, despre individ și comunitate, despre tradiție și schimbare, despre pedeapsă și salvare și îmi doresc ca spectacolul să le cuprindă pe toate”, a transmis Petru Vutcărău.

Dramatizarea textului îi aparţine criticului de teatru Claudiu Groza, recent cooptat în echipa Teatrului Regina Maria: „Avalanșa este o poveste despre frică, dar și despre trecut și viitor, tradiția conservatoare și schimbarea mentalităților. Tuncer Cücenoğlu a imaginat o istorie anxioasă și simbolică: într-o comunitate cu reguli stricte o persoană poate fi ucisă dacă pune în pericol viața celorlalți. Legea după care moartea este evitată prin moarte provoacă alte întrebări: despre morala socială, despre încremenirea în tradiție, despre aspirația spre o viață liberă și neconstrânsă. Așa e intriga aici, dar tema poate reverbera mult mai departe, chiar spre realitățile convulsive ale civilizației de azi”.

Decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele, de Amalia Buie. Din distribuția spectacolului fac parte actorii Petre Ghimbășan (Bătrânul), Corina Cernea (Bătrâna), Consuela Egyed (Tânăra), Ciprian Ciuciu (Tânărul), Șerban Borda (Bărbatul), Gabriela Codrea (Femeia), Mirela Lupu (Moașa), Andrian Locovei (Președintele Comitetului), Anca Sigmirean (Membră a Comitetului), Georgia Căprărin (Fantoma fetei moarte), Alin Stanciu (Fantoma fratelui bătrânului) și Ion Ruscuț (Gardian 2), cărora li se alătură Ionică Lianu Popa (Copilul), Cristian Segărceanu (Gardian 2) și Nicolae Segărceanu (Membru al Comitetului) în roluri de figurație.

Premiera se joacă cu casa închisă, însă vă așteptăm cu drag la următoarele reprezentații, care vor avea loc în 5 și 6 decembrie, de la ora 19.00, în Sala Mare, cu publicul pe scenă. Biletele s-au pus deja în vânzare și pot fi achiziționate de la Agenția Teatrului de marți până vineri, în intervalul orar 12.00 - 18.00, iar în weekend, între orele 10.00 - 13.00. Puteţi achiziţiona bilete şi cu o oră înainte spectacol sau online pe www.biletmaster.ro.