În zona Muzeului Pâinii din Cetate s-a desfășurat cea de-a II-a ediție a Festivalului Naţional de Folk Pro Lirica Oradea. Ediția din acest an, intitulată „Străbunii”, a fost una specială, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Spre deosebire de ediția de anul trecut a festivalului, care s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, de această dată, organizatorii au fost nevoiți să reducă evenimentul cu o zi, din lipsă de fonduri. Dacă anul trecut Primăria Oradea s-a implicat în organizarea festivalului, în anul 2018 Pro Lirica s-a bazat doar pe sprijinul oferit de Consiliul Județean Bihor. În plus, festivalul a fost „bruiat” serios de un alt eveniment sonor - o petrecere house organizată de un local din incinta Cetăţii.

Bugetul a fost la aproape jumătate din suma de anul trecut, acesta fiind estimate la aproximativ 25.000 lei. O parte din această sumă a fost oferită de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, restul bugetului fiind asigurat din sponsorizări. Programul s-a păstrat însă bogat și destul de atractiv pentru publicul orădean. Şi de această dată au urcat pe scenă nume sonore, care au activat în Cenaclul Flacăra, dar și tineri orădeni talentați. Deschiderea festivalului a avut loc sâmbătă, 30 iunie, când au urcat pe scenă următorii artişti: Alexa Bercea, Alexia Dascălu şi Cosmina Zaha (Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, clasa de canto a prof. Dana Oprescu), Iuliu Ciura (Oradea), Trupa Fior Oradea (Mihaela Simai, Anca Duma şi Ioana Butnăraşu), Raul Bochiş şi prietenii (Oradea), Florin Săsărman (Bistriţa), Maria Gheorghiu (Bucureşti).

Programul primei zile a inclus şi o triplă lansare de carte („Taifas cu menestreli. Interviurile Diligenței de Bizanț”, de Florin Săsărman, „Minuni din flori de spini”, de Mihaela Dindelegan, și „Fântână cu cumpănă, viaţa”, de Maria Elvira Vancea), care a avut loc loc sâmbătă, 30 iunie, de la ora 17.30, în corpul H, Muzeul Pâinii.

În cea de-a doua seară, duminică, 1 iulie, concertele au fost oferite de:  Monica Cojocaru (Arad), Adina Hodişan (Oradea), Alexandrina şi Florian Chelu (Oradea), Liliana Ioniţă Budău (Oradea), Călin Pop şi Raul Silaghi (Oradea), Cătălin Condurache (Cluj-Napoca) și Emeric Imre (Cluj-Napoca). Prezentator a fost actorul Mircea Bodolan.