Unul dintre cei mai implicați și activi membri ai comunității, cetăţean de onoare al municipiului Oradea, Miorița Săteanu și-a lansat luni, 28 iunie, la Protopopiatul Ortodox, cea de-a doua carte, intitulată „Culegător de praf de stele”.

 

Evenimentul s-a desfășurat sub egida cenaclului literar orădean „Barbu Ştefănescu Delavrancea”, iar în deschidere a vorbit avocatul Pașcu Balaci, iniţiatorul şi conducătorul cenaclului, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

„Este un moment deosebit, pentru că este prima ședință a cenaclului de după pandemie. Au fost oameni, inclusiv din rândul membrilor cenaclului, care au pierit din cauza acestei cumplite boli...”, a spus, printre altele, Pașcu Balaci.

S-a ținut, apoi, un moment de reculegere în memoria celor care au pierdut lupta cu boala în aceste vremuri tulburi care au adus cu ele provocări fără precedent.

„Cartea de față este certificatul doamnei Miorița de intrare în eternitate...”, a mai spus avocatul orădean, după care a prezentat conținutul cărții, un frumos volum apărut în condiții grafice deosebite la Editura Aureo. Coperta este strădania, talentul și dăruirea pentru bunică a nepotului său, Sebastian Matei Palaghiță. Cartea cuprinde prezentarea în ședințele de lansare a aproximativ 70 lucrări ale unui număr de 33 poeți și scriitori din Bihor, dar și din diaspora.

Alături de doamna Miorița, la masa prezidiului s-au mai aflat și au luat cuvântul: părintele spiritual al volumului - preotul Dorel Octavian Rusu - fostul protopop ortodox de Oradea, profesoara Hortezia Belicciu și editorul cărții, preot misionar Ștefan Avram.

„Cei care m-au îndrumat să apară acest volum sunt părinții spirituali - preot protopop Dorel Octavian Rusu și preot misionar Ștefan Avram”, le-a mărturisit autoarea celor prezenți. Miorița Săteanu a precizat că titlul cărții se referă la poeții și scriitorii, care sunt „stelele” ce strălucesc prin valoarea literară, frumusețea expresiilor și a versurilor, dar și prin tematica variată și genul diferit prin care abordează fiecare lucrare.

Evenimentul a continuat cu frumoase momente poetice, prilej cu care au recitat din volumele proprii poeții: prof. Aurel Horgoș, Hetes Pascu, educatoarea Maria Elvira Vancea și poeta Ioana Precup.

Printre cei prezenți la lansare s-au aflat: col. (r) dr. Constantin Moșincat, Anca Sas, directoarea Direcției de Asistență Socială (DAS) Oradea, prof. Gabriel Țica, dr. Emilia Moț și artistul Florian Chelu Madeva.

La final, autoarea le-a oferit tuturor cartea în dar, cu autograf. Volumul, tipărit în perioada pandemiei, a fost finanțat anul trecut de Consiliul Județean Bihor, însă, din cauza restricțiilor impuse de pandemie, a fost lansat abia acum.