Cu PSD este mai simplu, a răsunat explicaţia strategului liberal cadrilat şi pensat, cel care la curtea Brătienilor ar fi ajuns doar garderobierul clovnilor. O fi aritmetica parlamentară mai simplă cu PSD, dar guvernarea este complicată precum strânsoarea unui piton aplicată asupra unei maimuţe capucin nevrotice.

 

Criza politică a intrat în scenariul maro, dar protagoniştii au stomacul tare, de crocodil, şi memoria unui dragon de Komodo. Ani de zile s-au scuipat în gură, şi-au aruncat insulte şi mui, iar acum se pupă zgomotos în numele interesului naţional cu care se şterg de obicei la fund. S-au făcut reciproc hoţi, ciumaţi, incompetenţi, mincinoşi şi trădători, încât ai zice că Parlamentul a devenit o casă de nebuni potrivită pentru damblaua lui Vodă Ţepeş. Discursul politic decent şi constructiv este de neînţeles pentru oastea de strânsură ce populează Casa Poporului, iar înjurăturile aruncate s-au răspândit asupra tuturor precum rahatul aruncat într-un ventilator. Nu au înţeles că, în politică, a fi adversar nu este sinonim cu a fi duşman, prin urmare s-au înjurat la greu până ieri, iar azi îşi pun pirostriile şi îşi armonizează programele de guvernare. Cea mai tare glumă, până la „Nu am negociat nume şi posturi, ci principii şi măsuri benefice pentru România”. Ipocrizia lor grosieră, lată în ceafă, îngheaţă orice urmă de umor, Bulă moare sufocat de indignare că au ajuns proştii să facă bancuri serioase, când toată lumea bagă de seamă că ei pun la cale prăduirea fondurilor din PNRR. Ba chiar despre nume şi funcţii este vorba, pe ele se ceartă şi se înjură, de data asta în spatele uşilor închise. Pesediştii nu-l vor pe Cîţu, că tocmai l-au dat jos, liberalii pe Grindeanu, pe motiv de Ordonanţa 13, în timp ce UDMR vine să-i împace şi îl propune pe Kelemen Hunor să înceapă ceardaşul din postura de prim-ministru. Mai ţineţi minte ce se rostea pe la Cotroceni?!

„Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, Guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?” (Klaus Iohannis, 29 aprilie 2020).

„No, cum îi?!”, s-ar întreba acum, pe bună dreptate, un bihorean citov la cap, în timp ce trage cu ochiul să vadă dacă mai are Ardealul pe lângă casă.

După ce s-a luptat din greu să dea jos în două rânduri guvernele PSD, preşedintele Iohannis readuce PSD la guvernare. Fiecare partid din cele trei are o propunere de prim ministru şi vor merge tustrele de mânuţă la Cotroceni să vadă cine va fi extras de urechi din joben. Nu mai are nicio importanţă dacă şi acesta va fi numit „guvernul meu”, atâta vreme cât Ciolacu şi compania şi-au făcut datoria şi au eliminat pericolul suspendării prin intrarea la guvernare. Foamea de bani a fost prea mare şi a învins un calcul realist: PSD se află într-un moment politic ideal, cu ajutorul iernii, al pandemiei, al scumpirilor, al prostiei adversarilor, ar fi câştigat orice fel de alegeri, la termen sau anticipate, locale sau parlamentare. Acum a intrat în horă şi va juca, de bună voie şi nesilit de nimeni, partitura metalică a neamţului.

Cât despre PNL, numai de bine. Oameni realişti, cu simţul vremurilor bătându-le în tâmple, se sacrifică glorios pe altarul patriei străbune. Pe înţelesul lui Şoşoacă, această comorbiditate naţională care se plimbă liberă pe străzi, liberalii se îndreaptă spre tomberonul istoriei. Nu există catafalc, nici funeralii naţionale, aşa cum se cuvine după un secol şi jumătate de existenţă şi momente istorice remarcabile. E trist să vezi cum se scufundă şi liberalilor cîţi nici măcar nu le pasă, iar cei care ar putea face ceva tac ruşinaţi.