Nu prea mai face nimeni cadou cărți. E vremea cadourilor și ne gândim ce să dăm celor pe care îi prețuim, copii, părinți, bunici, prieteni apropiați sau colegi respectați. Orice altceva numai cărți nu! Să facem, totuși, un exercițiu de selecție. Să ne întoarcem la cărți, măcar din când în când. Ce cărți să citim ca să înțelegem pe ce lume trăim? - aceasta-i întrebarea potrivită.

Era cândva la modă întrebarea Ce cărți ai lua cu tine pe o insulă? O putem pune din nou și sub altă formă:  Ce cărți ar fi bine să aibă la îndemână orice cetățean român? Nu cred că s-ar îndura mulți să răspundă, mai ales în public, cum risc eu acum. Un român, un cetățean de rând, cred că ar trebui să aibă neapărat în bibliotecă: Biblia, Constituția României, o istorie a românilor și un volum cuprinzător din poeziile lui Eminescu. Măcar atât! Biblioteca poate fi mai mare, pornind de la acest nucleu.

Cu mai mult de un deceniu în urmă, eram întrebat frecvent de către unii studenți ce cărți esențiale să citească. Evident că răspunsul era foarte diferit, în funcție de profilul tânărului și de aspirațiile lui. Zece cărți importante de literatură alcătuiesc o listă complet diferită de zece cărți de filosofie sau din alt domeniu. Dar ce cărți de interes general aș recomanda?

Care ar fi cele zece texte fundamentale care ne-ar ajuta să ne orientăm în problemele lumii de azi, indiferent de profesia noastră de bază? Texte care ne-ar da deschiderea intelectuală necesară, stimulul de a gândi și de a ne implica în ceea ce se întâmplă, cu o opinie, cu o atitudine, cu o opțiune. Iată un răspuns, ca o recomandare de inițiere, din mai multe domenii, o listă de cărți care să ne ajute să înțelegem pe ce lume trăim și să ne deschidă un orizont intelectual mai larg:

 

1. Biblia (de început cu Noul Testament: Evangheliile și Epistolele Apostolului Pavel către Romani și către Corinteni; de continuat cu Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul; de urmat cu părți din Vechiul Testament: Facerea, Cartea lui Iov, Psalmii, Pildele lui Solomon, Ecclesiastul, Cântarea cântărilor, Cartea înțelepciunii lui Solomon, Cartea înțelepciunii lui Isus, fiul lui Sirah).

2. Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului (1789), completată cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului (Roma, 1950) - textele se găsesc pe Internet.

3. Konrad Lorenz, Cele opt păcate capitale ale omenirii civilizate.

4. Gheorghe Mencinicopschi, Noua ordine alimentară. Și noi ce mai mâncăm? (sau Biblia alimentară).

5. Aurelia Marinescu, Codul bunelor maniere astăzi.

6. C. G. Jung, Tipuri psihologice.

7. Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurtă istorie a omenirii (sau altă carte de același Harari, foarte la modă).

8. Mircea Eliade, Sacru și profan (eventual de continuat cu Tratat de istoria religiilor și Nostalgia originilor).

9. E. M. Cioran, Despre neajunsul de a te fi născut (eventual de continuat cu Ispita de a exista, Sfârtecare, Demiurgul cel rău).

10. F. Nietzsche, Dincolo de bine și de rău (eventual de continuat cu Voința de putere).

 

Lângă aceste texte fundamentale, pentru inițiere și reflecție despre viață, trebuie așezat un volum frumos din poeziile lui Eminescu, ca semn distinctiv al unui bun român. Meditația trebuie alternată cu spiritul practic, dialogul și reveria. Să se observe că în lista celor zece cărți nu am pus nimic de literatură. E și acesta un simptom al epocii noastre: citim tot mai puțină literatură, spre paguba noastră.

Ar mai trebui să avem la îndemână un ghid medical al bolilor, dar acum nu știu cea mai bună carte utilă, accesibilă și sintetică pe acest subiect, deși există pe internet, dar eu încă nu am avut în mână un asemena ghid.

Cele 11 cărți (cu Eminescu) ar trebui să fie la îndemână, într-o Bibliotecă esențială. Una sau alta dintre cărți o putem alege drept cadou de sărbători.

Apropo de sărbători! Ați auzit că, într-un comunicat al Comisiei Europene, ni se recomandă să folosim urarea „Sărbători fericite!”, NU „Crăciun fericit!”? Asta îmi amintește de ceva, de o vreme pe care o credeam de mult apusă... Iarăși zic, după Ecclesiast, cum am mai repetat: Ce a fost va mai fi. Citiți cărțile bune și vă veți lumina.