Vineri seară, un ordin al ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, anunța șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Bihor va fi, de luni, 16 august, Horea Abrudan. În weekend, Virgil Blage a anunțat că și-a dat demisia și că, după concediu, se va întoarce la Colegiul Economic „Partenie Cosma”. Dincolo de prestația în funcție a fostului șef al IȘJ Bihor, pe care fiecare e liber să o judece cum crede, situația este de un ridicol sumbru. Virgil Blage a fost un șef fantomă, despre care ne vor vorbi peste câțiva ani niște acte semnate și câteva articole de presă. El nu a existat de fapt, pentru că dovada minimă a existenței lui ar fi trebui să fie un  examen, concurs, ceva care să demonstreze că avea calitățile necesare ocupării funcției. Măcar cât are o învățătoare de la o școală de cătun din județ, care și-a luat titularizarea.Așa se întâmplă când învățământul este tratat ca un apendice, condus de un ministru preocupat, mai degrabă, să apere plagiatorii decât să dea putere și normalitate oamenilor din sistemul pe care îl conduce. La normalitate ar fi dus un examen transparent la care toți cei care vor să conducă să poată participa,indiferent de  culoare politică. PNL a profitat însă de pandemie și a schimbat din funcții pe cine a vrut cu cine a vrut cu condiția să aibă carnet de membru PNL. 
Normalitatea instaurată (culmea!) de PSD, la presiunea opiniei publice, a devenit istorie sub conducerea actualului ministru care își ține teza de doctorat la secret. Problema aici o reprezintă toți actorii din sistem care acceptă ca ministrul, oricare ar fi el, să se comporte ca un șef pe feudă. Directorii sunt în funcții să„vegheze” instituțiile pentru  șefii mai mari, nu să le conducă, inspectorii sunt la mâna șefilor, șefii sunt puși politic, secretarii de stat trebuie să stea sluj în fața ministrului iar ministrul, trebuie să lustruiască bocancii celui care l-a numit. 

Nimic din tot lanțul acesta nu are legătură cu normalitatea, cu competența, cu profesionalismul. Breșa în tot acest sistem au fost examenele pe care directorii și șefii inspectoratelor le-au dat în urmă cu câțiva ani. Evident, că și atunci a luat examenul tot „cine trebuia”, dar măcar părea că lucrurile se așează pe un făgaș normal și că se merge în direcția bună.Schimbarea șefului fantomă nu este totuși culmea penibilului prin care a trecut IȘJ Bihor cu Cîmpeanu la Educație. În 2015, într-o zi de joi,  dimineață, era inspector general Nicolae Avram. Tot joi, la ora 13.00, era inspector general Codruţa Bogdan pentru ca tot joi, la ora 17.00, şef al IŞJ Bihor să fie numit Alin Novac-Iuhas. Asta după ce, în 2012, la propunerea PSD-istului Liviu Pop, Dan Matei a fost șef al Inspectoratului Școlar un weekend și-o zi.