„E dreptul lor să protesteze. Dar jalea mai mare e când vor alerga să caute un loc liber la ATI. Până să se elibereze un loc la Spitalul CFR, eu am stat trei zile în containerele de la Codlea” - pacientul Mircea Florescu, din Braşov, despre cei care au mărşăluit pe lângă spitalul în care era internat.

Valul de proteste care a scos din amorţeala covidă marile oraşe ale ţării arată că o mare parte din populaţie este obosită psihic, se află sub presiune, dar şi că o minoritate a fost amorsată pe reţelele sociale pentru a protesta în stradă, în ciuda interdicţiilor. Nu contest dreptul nimănui la protest, cultura protestului fiind esenţială în democraţie, dar care sunt revendicările de fapt? S-a strigat din plin „Libertate”, dar pentru cine şi faţă de ce? Libertatea de a nu mai purta „botniţă”, de a ne relua viaţa de fiecare zi aşa cum era în normalitate, înainte de pandemie, un deziderat naţional, ba chiar planetar, greu de atins, dar nu imposibil. Libertatea de a chefui în club sau până dimineaţa pe plajă nu are nimic de a face cu libertatea ca drept fundamental al omului în sens juridic, filosofic, dar nuanţele dispar în strigătele anarhiste care au spart nopţile aflate sub restricţii.

„Jos pandemia” nu este nici măcar o revendicare, reprezintă doar o fractură logică şi ţine de zbuciumul unor minţi supărate, obosite de pandemie şi care doresc de fapt anularea restricţiilor, aceasta fiind ţinta politică asumată public de AUR. Doar că nemulţumirile populaţiei, presiunea socială, stresul provocat de pandemie, de grija faţă de cei dragi, de necunoscutul zilei de mâine sunt reale, iar protestul de stradă detonat politic reprezintă altceva. În cazul celor care au mărşăluit pe lângă spitale scandând acel îngrozitor „Asasinii!”, raţiunea e demult plecată cu sorcova şi ne arată nivelul uluitor de scăzut al educaţiei unui mare număr de compatrioţi, uşor de manipulat şi extrem de creduli. Vinovaţii moral de agresiunea şocantă la care sunt supuşi medicii sunt foarte aproape de noi şi poate vă aduceţi aminte doar de cazul doctoriţei din Oradea care a spus cu subiect şi predicat că în spitale pacienţii sunt omorâţi cu zile. Pe lângă alţi gornişti ticăloşiţi care împânzesc televiziunile şi internetul cu tot felul de teorii conspiraţioniste, mai există şi acei aşa-zişi „idioţi utili”, care le rostolgolesc apoi pe reţelele sociale cu entuziasm patologic, aşa că nu este de mirare că auzim pe străzi „să anuleze covidul şi pandemia”. În faţa acestui val tsunami de propagandă anti-vaccin şi anti-pandemie, propaganda pozitivă a autorităţilor nu poate câştiga în audienţă, mai ales într-o ţară în care campania de vaccinare este făcută cu Armata, comunicarea datelor prin STS, iar restricţiile sunt anunţate de şeful ISU-SMURD, tot o structură militarizată. Apropo de Raed Arafat, în acest moment a devenit un personaj antipatic, aşa că este de mirare de ce guvernanţii îl expun în continuare extrem de mult, când ar avea la îndemână o altă soluţie, practicată în alte ţări din UE: să formeze un grup de medici epidemiologi din marile centre urbane (Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Iaşi, Braşov, Constanţa), care să propună măsurile ce trebuie luate şi tot ei să le şi comunice mai apoi. Desigur, ideea nu va prinde la cei care cred că trăim într-o dictatură medicală, aceştia vor continua cu „Jos pandemia!”

Cei care au ieşit în stradă nu duc lipsă de informaţii, dimpotrivă, sunt hipersaturaţi, sunt intoxicaţi cu informaţii, majoritatea îndoielnice şi nu există o reţetă pentru o terapie de vindecare. Ştiinţa a înregistrat progrese uriaşe, din moment ce unii cred că vaccinul le va modifica ADN-ul sau că actuala criză de cipuri este provocată tot de producătorii de vaccinuri. Publicul acesta este stresat de pandemia care pare că nu se mai termină, este încolţit de grija zilei de mâine şi aşteaptă mai mult decât să i se spună că totul va fi bine. Acest tip de protestatar vrea abandonarea oricăror restricţii, gata să accepte riscul unei selecţii naturale drastice, cu inconştienţa acelui „mie nu mi se poate întâmpla”... Şi dacă i se va întâmpla, va uita instant de „asasinii” din spitale şi va implora după o mască cu oxigen.