De câteva zile vuieşte ţara de cazul aşa-zisului chirurg italian, care şi-ar fi încercat talentul pe câteva paciente autohtone dornice să-şi ajusteze măsurile, prin câteva părţi esenţiale. Puţini se miră, câţiva se revoltă, dar majoritatea face bancuri. O altă trăsătură naţională, la fel ca prefăcătoria care ne macină de secole.

 

Primită peşcheş din Fanar, prefăcătoria, minciuna şi băşcălia s-au altoit pe gena acestui popor precum vâscul pe mărul roditor. În perioada Regatului, parcă s-a mai rărit buruiana, dar la sfârşitul anului 1947 o minciună imensă şi criminală s-a aşternut peste ţară. Comunismul a fost adus în România cu tancurile sovietice şi a fost instalat prin fraudă electorală masivă. Noul stat s-a clădit pe impostură şi ce altceva au fost conducătorii noului regim decât nişte impostori – mulţi dintre ei şi-au românizat numele, şi-au falsificat profesiile, şi-au rescris biografiile. Printr-o propagandă mincinoasă a fost rescrisă istoria, elita naţiunii a fost aruncată în puşcării, iar cozile de topor s-au instalat în posturile conducătoare. Prefăcătoria, slugărnicia, linguşeala şi nepotismul au devenit unice criterii prin care puteai avansa într-o societate strâmbă şi represivă. Impostură dusă pe cele mai înalte culmi de genialul conducător Nicolae Ceauşescu, ucenic de cizmar, cu patru clase, şi soaţa lui de tristă amintire, Elena, doctor docent în polimeri şi codoi. Cei doi geniali care au ajuns să conducă academii ştiinţifice şi o ţară întreagă nu aveau împreună atâta şcoală primară cât a reuşit să facă şmecherul „chirurg” în Italia, dar s-au născut în ţara potrivită, modelată decenii la rând sub tutela minciunii şi falsităţii.

Chiar şi atunci când mămăliga a explodat în decembrie 1989, revolta a fost falsificată şi furată de un grup de impostori, secondaţi de oportuniştii adunaţi în jurul lor. Am avut parte de o democraţie originală servită rânjit, „măi dragă”, iar eşalonul doi, gros la număr şi lat în ceafă, a fesenizat totul, de la stânga la dreapta, partide, servicii, justiţie, economie... Aşa am ajuns de şi-au luat oamenii lumea în cap, iar ţara a început să se golească de români.

Ce altceva decât impostori au fost sutele şi miile de politruci ajunși la împărţeala bucatelor fără a avea nicio pregătire administrativă, experienţă managerială, educaţie de bază?! Ce altceva decât nişte impostori sunt acei politiceni ajunşi în funcţii ministeriale, administrative, dar ei habar nu au să gestioneze o plăcintărie la colţ de stradă, ori să citească corect de pe hârtie ce au scris alţii. Mii şi mii de indivizi a căror competenţă se opreşte la coada vacii şi-au cumpărat diplome şi doctorate şi în baza lor s-au cocoţat în funcţii de conducere şi ne mai mirăm de ce am ajuns sufocaţi de mediocritate... ne mai mirăm de pârlitul ăsta de italian care şi-a cumpărat, sau falsificat, şi el o diplomă, a pus mâna pe bisturiu şi a început să ajusteze ţâţe.

De fapt, el a ajuns în ţara potrivită. De fapt, problema e la noi. Vă daţi seama ce haos este în sistemul nostru de sănătate, dacă, în baza câtorva fiţuici, un decident îi acordă parafă şi drept de practică?! Dar cei care l-au angajat?! Deplâng soarta acelor pacienţi „trataţi” de macaronar, chiar dacă ar fi avut cunoştinţe bune de medicină, nu ar fi reuşit să-şi dea singuri seama că individul este un impostor, doar făcea parte din sistem, era doctor, lucra în clinici respectabile. Sistemul de sănătate este asemeni unui ciur ruginit prin care intră hoţi şi impostori şi se scurg bani şi destine.

Nu este nevoie de un efort intelectual prea mare pentru a medita, câteva clipe, asupra celorlalte sisteme care guvernează viaţa unui popor – educaţie, justiţie, economie etc. – pentru a realiza că la fel stau lucrurile peste tot. Impostura, minciuna şi ticăloşia sunt cele trei capete ale balaurului care devorează acest stat luat prizonier de cei care ar trebui să îl servească cu responsabilitate, loialitate şi onoare. Cuvinte pe care le mai regăsim, pierdute, în unele manualele de istorie, căci puţinii oameni care şi întruchipau aceste trăsături de caracter sunt demult oale şi ulcele.