Trei puştani talentaţi şi superbogaţi au ratat loviturile de la 11 metri care au îngropat Anglia. Faptul că au îngenuncheat împreună cu toată echipa la fiecare început de partidă în semn de sprijin pentru mişcarea Black Lives Matter nu i-a scăpat apoi de un şocant val de critici rasiale. Politica nu are ce căuta în sport, dar fotbalul este o afacere planetară.

Marcus Rashford, Jadon Sancho și Bukayo Saka sunt cei trei fotbalişti care au ratat loviturile de la 11 metri în finala Campionatului European pe care Anglia a pierdut-o în faţa Italiei. O decizie nefericită pe care a luat-o antrenorul Gareth Southgate, un alt ghinionist în faţa punctului cu var din faţa porţii. Valul uluitor de ură rasială deversat de suporterii englezi, unde altundeva decât în imensa băltoacă globală numită social-media, a electrocutat elitele care au pus la cale înjositoarea îngenunchere a unor sportivi în numele unei mişcări politice. Tot respectul pentru Black Lives Matter (BLM, „Viețile Negrilor Contează”) şi lupta organizaţiei pentru încetarea violenţelor şi a rasismului sistemic, dar prin faptul că UEFA a încurajat îngenuncherea fotbaliştilor în semn de susţinere a făcut mai mult rău. În primul rând, a renunţat la tradiţionalul No to Racism, un program derulat insistent, inteligent şi cu eleganţă de forul european, în detrimentul unei mişcări din SUA, puţin înţeleasă pe bătrânul continent. O decizie ipocrită, ca să dea bine şi pe televizoarele consumatorilor din patria de origine a mişcării politice. În al doilea rând, mulţi jucători au refuzat să îngenuncheze din considerente morale şi de credinţă, preferă să o facă doar în intimitatea lor religioasă. Alţii poate doresc să îngenuncheze doar în faţa viitoarei mirese, a mamei, dilema lor morală şi refuzul de a participa la spectacolul ipocrit, pus la cale de elitele rupte de realitate, fiind de înţeles. Total neinspirat şi ipocrit, prinţul William a reacţionat pe reţelele sociale, criticând comportamentul fanilor englezi, declanşând o contraofensivă care l-a lăsat lat. Prinţişorul este numit de-a dreptul „ipocrit" și pus la zid, scrie presa internațională, pentru că nu a avut nicio reacție în momentul în care Meghan Markle, soția fratelui său, a dezvăluit că a fost ţinta unei campanii de denigrare în care neamurile regale nu s-au obosit să o apere. Ba mai mult, cumnata Meghan „a spus” negru pe alb că cineva din familie chiar s-a arătat îngrijorat de culoare pielii viitorului ei bebeluş, de parcă puţină ciocolată ar fi condus la faliment lăptăria patronată de venerabila regină Elisabeta a II-a.

Fotbalul nu mai este demult doar un sport, a devenit o afacere planetară extrem de profitabilă, iar unde există sume uriaşe de bani, apar şi rechinii politici. Politica trebuie să se oprească la porţile stadioanelor şi în faţa sediilor care guvernează sportul rege, dar tentaţiile sunt mari şi pericolele pe măsură, aşa cum arată cazul Rashford, Sancho și Saka.

Specialist la fotbal şi politică ca tot românul, driblez un pic spre celălalt capăt al continentului, unde Maia Sandu a reușit să schimbe în mod democratic macazul istoriei în Basarabia, în timp ce „bărbații de stat” de pe ambele maluri ale Prutului doar... au stat, au huzurit, au băut, au furat, au mințit și prea puțini au făcut pușcărie. Au întins în mod ipocrit poduri de flori peste Prut, au rânjit cu gura până la urechi pentru fotografi, apoi au întors spatele unui spaţiu românesc care a ajuns cel mai sărac loc al Europei. Bine, nu că românii „de acasă” ar duce-o extraordinar, dar totuşi trăiesc incomparabil mai bine decât moldovenii. Preşedintele Maia Sandu a ajuns cel mai important om politic român al momentului, a reuşit să câştige alegerile şi să-şi asigure o majoritate parlamentară proeuropeană stabilă cu care să guverneze - cea mai importantă victorie electorală din ultimii 30 de ani din R. Moldova. Acum, România are la Chişinău un guvern cu care să colaboreze în beneficiul tuturor. Vor fi în stare ai noştri „bărbaţi de stat” să fructifice momentul de graţie care se deschide în faţa lor sau vor zâmbi doar ipocrit la fotografi? Mi-e frică să nu cobesc...