Unul dintre cei mai valoroși voleibaliști români, Mircea Tutovan, supranumit „Tunarul Europei”, a pierdut cel mai important meci al carierei...meciul cu viața!. Cel care a scris istorie în voleiul românesc și internațional, dar și pentru cel bihorean, a plecat la cele veșnice la vârsta de doar 71 de ani.

Internat la Spitalul Județean de Urgență Zalău, sâmbătă seara, cel care a fost unul dintre cei mai valoroși voleibaliști români, Mircea Tutovan, născut în localitatea sibiană Nemșa, comuna Moșna, în 13 martie 1952, a pierdut lupta cu viața, plecând la cele veșnice, din cauza unei infecții puternice care i-a afectat organismul, el având și probleme cardiace. O adevărată legendă a voleiului românesc, Mircea Tutovan a încântat și spectatorii șteieni, cu talentul său incontestabil, o bună perioadă de timp pe finalul unei cariere extrem de strălucitoare, fiind un adevărat „miner de frunte” al bihorenilor, mai precis al șteienilor, prin faptul că a jucat sub culorile, alb-negru, a echipei de volei Minerul Oraș Dr. Petru Groza, la cum se numea în acea perioadă actualul oraș bihorean Ștei. Sosit imediat după revoluție în orașul de sub Apuseni, Mircea Tutovan a fost artizanul promovării echipei în Divizia A, după un prim sezon, 1990-1991, parcurs fără greșeală în Divizia B, continuând „aventura subterană” încă două sezoane în prima divizie a țării. Mircea Tutovan a jucat peste 300 de meciuri în tricoul echipei naționale de volei – unde a și câștigat 2 medalii de bronz la Campionatele Europene din 1971 și 1977, unde, în Finlanda, a făcut parte din echipa Europei, alături de doi ruși, doi polonezi și un ungur – dar și câștigător al Cupei Campionilor Europeni și al Cupei Cupelor, precum și a 10 titluri de campion național cu Dinamo București.


 

O reverență pentru excelență

Destinul a făcut ca Mircea Tutovan, după ce a jucat la Dinamo București, Silvania Șimleu Silvaniei, Elcond Zalău și Gloria Bistrița, să poposească la Minerul Oraș Dr. Petru Groza, unde, practic, și-a încheiat cariera din cauza unei accidentări (și-a rupt umărul) spunând adio celei mai puternice arme ale sale, puterea serviciului, care, practic, a revoluționat voleiul din România. Fiind stabilit pe plaiuri sălăjene în ultimii ani, împreună cu aleasa inimii lui, Ana-Lucia, anul trecut, mai precis pe 9 martie 2023, au sărbătorit 50 de ani de căsătorie, un eveniment deosebit în viața celui care a fost, de acum, Mircea Tutovan. Ținând cont de performațele deosebite obținute în timpul vastei lui cariere sportive, dar mai ales pentru faptul că a jucat și pentru orașul de la poalele Munților Apuseni, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, a făcut anul trecut, chiar pe 9 martie, o vizită în Sălaj pentru a se întâlni cu marele voleibalist, retras în intimitatea familei într-un sat din apropierea municipiului Zalău. Primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, însoțit fiind de prof. Răzvan Fărcanea, nimeni altul decât fiul regretatului voleibalist „Bimbo”, mare prieten cu Mircea, în vizita făcută în Sălaj a oferit un superb tort aniversar și un buchet de flori familiei Tutovan, însoțite de felicitările tuturor șteienilor care îl au pe „Tunarul Europei” în inimă pentru totdeauna. „Mircea Tutovan a fost unul din marii sportivi care a reprezentat orașul nostru, având performanțe excelente la echipa de volei Minerul Dr. Petru Groza. A avut un aport consistent la promovarea echipei noastre în Divizia A. Și-a pus în slujba orașului nostru toată expertiza sa sportivă acumulată într-o carieră de mare campion național și european. Pentru toate acele momente emoționante, în numele șteienilor, îi mulțumim lui Mircea Tutovan. La Mulți Ani, cu sănătate, familiei Tutovan”, a afirmat pentru CRIȘANA, la vremea respectivă, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.

Așadar, a plecat dintre noi la cele veșnice Mircea Tutovan, supranumit „Tunarul Europei”, cel care a fost unul dintre cei mai mari voleibaliști români, lăsând în urmă realizări fenomenale, mult „deasupra fileului” pe care l-a dominat cu multă autoritate de-a lungul unei cariere excepționale. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace.