11 noiembrie este o zi cu triplă semnificație pentru locuitorii orașului Aleșd, care a fost marcată ca atare de oficialităţi, armată şi localnici.  

Este ziua când cu 101 ani în urmă, la 11 noiembrie ora 11.00, s-a semnat armistițiul care a pus capăt Primului Război Mondial. Este ziua când, cu 16 ani în urmă, la 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie în teatrul de operațiuni din Afganistan, sublocotenentul post mortem Iosif-Silviu Fogarași, primul militar român mort în cadrul operațiunii „Enduring Freedom”. Este ziua când, în anul 2004 a fost decretată „Ziua Veteranilor” ocazie cu care sunt comemorați toți eroii militari căzuți în luptele de pe teatrele de operațiuni. Cu acest prilej în cimitirul orășenesc, unde își doarme somnul de veci eroul militar slt.p.m. Iosif-Silviu Fogarași a avut loc o ceremonie militară în memoria eroului militar. Ceremonia a fost condusă de lt. col. Lulușa Daniel Corneliu, locțiitor al Comandantului Garnizoanei Oradea. După întâmpinarea persoanelor oficiale și prezentarea onorului de către Detașamentul de Onoare, la mormântul eroului s-a ținut un moment de reculegere, după care cei patru preoți ortodocși din oraș alături de preotul militar sosit de la Oradea, au oficiat o slujbă religioasă de pomenire. Apoi, lt. col. Lulușa Daniel Corneliu a prezentat o scurtă biografie a lui Iosif-Silviu Fogarași,  din care spicuim: „În luna iulie 2003, s-a înrolat voluntar în contigentul român din cadrul operației Enduring Freedom în teatrul de operații Afganistan. În 11 noiembrie 2003 în timp ce se afla într-o misiune de patrulare în zona Spin Buldak, din sudul Afganistanului, împreună cu alți militari din cadrul batalionului 151 „Războieni”, primul transportor amfibiu din coloană, în care se afla militarul, a fost atacat cu foc de armă de către insurgenți talibani. În urma atacului, militarul a fost împușcat mortal. Militarul erou, a fost înmormântat în data de 14 noiembrie în cimitirul orășenesc din Aleșd. A fost avansat post mortem la gradul de sublocotenent și decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler cu însemn de război. I-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare” al orașelor Aleșd și Oradea.”

În cadrul ceremoniei a vorbit şi Ioan Todoca primarul orașului Aleșd, care a transmis condoleanțe familiei veșnic îndurerate. Un moment emoționant l-a reprezentat festivitatea de depunere a coroanelor la mormântul eroului. Pe fondul muzical „Presărați pe-a lor morminte” au depus coroane Garnizoana Oradea, Primăria orașului Aleșd, UM 02000 Buzău cu locație Oradea, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Asociația militarilor veterani și a militarilor cu dizabilități. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare.