Conform tradiției, praznicul Înălțării Domnului este și ziua cinstirii celor care și-au dat viața pentru Neam și Țară. La Beiuș, manifestarea de joi, 25 mai, dedicată memoriei celor care au căzut pe câmpurile de bătălie pentru gloria eternă a nebiruitului nostru Tricolor, a avut loc la Cimitirul Eroilor.

Ca în fiecare an, la ceremonie au participat reprezentanți ai administrației beiușene, în frunte cu viceprimarul Dragoș Balog și unii dintre consilierii locali, cei ai unității militare, poliției, jandarmeriei și pompierilor, cadre militare în rezervă și retragere, membrii subfilialei beiușene a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, directori de instituții, profesori, elevi, cei de la Asociația „Avram Iancu” Beiuș, Larisa, sora eroului Mihail-Anton Samuilă, căzut în luptele din Afganistan, precum și câțiva dintre foștii camarazi ai acestuia din cadrul garnizoanei Oradea.

Ceremonia de la Monumentul din Cimitirul Eroilor a început cu intonarea Imnului Național, după care protopopii Marian-Vasile Popa (ortodox) și Zorel Zima (greco-catolic) au oficiat serviciul religios în memoria ostașilor căzuți pentru apărarea patriei și a valorilor care stau la temelia statului național unitar român.

Ceremonia comemorativă a continuat cu câteva discursuri, primul fiind rostit de colonelul în rezervă Ioan Ojică, care a evocat eroismul luptătorilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, precum și drama trăită de familiile celor care au căzut pe câmpurile de bătălie.

Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei Beiuș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a prezentat câteva dintre etapele instituirii cultului eroilor, subliniind că manifestarea recunoștinței față de jertfa Eroilor Neamului rămâne o datorie colectivă.

Deputatul Janos Kiss a elogiat, la rândul său, eroismul combatanților din Războiul de Independență și din cele două conflagrații mondiale desfășurate în secolul trecut, arătând că majoritatea celor care au dat dovadă de putere de sacrificiu, uneori până la jertfa supremă, au fost oameni obișnuiți, muncitori, țărani, intelectuali, care s-au văzut puși în fața unor decizii și acțiuni ce reclamau bravură. Totodată, parlamentarul beiușean i-a adus un omagiu sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă, eroul postbelic al urbei.

Cel din urmă a luat cuvântul viceprimarul Dragoș Balog, care a emoționat întreaga asistență evocând oameni și momente din viața sa. Edilul a vorbit despre educația sănătoasă, în spiritul cinstei și patriotismului, primită de la regretatul său tată, fost ofițer superior, precum și despre bunicul de la Sânmartin de Beiuș, combatant în cel de-Al Doilea Război Mondial, cel care l-a făcut, prin poveștile de pe front, pe care i le spunea în anii copilăriei, să vadă cu ochii minții tragismul acelor vremuri.

A urmat ceremonia depunerii de coroane la Monumentul din Cimitirul Eroilor Români, la cel din Cimitirul Eroilor Sovietici, precum și la mormintele locotenent-colonelului Nicolae Cristescu, comandantul Batalionului 11 Vânători, erou din cea de-a doua conflagrație mondială, și sublocotenentului post-mortem Mihail-Anton Samuilă, Eroul din Afganistan. Fireasca recunoștință a îmbrăcat forma omagiului floral față de toți cei care-și dorm eternitatea în Cimitirul Eroilor de la Beiuș, copiii prezenți la eveniment lăsând câte o floare pe fiecare mormânt de ostaș.

La finalul ceremoniei dedicate Zilei Eroilor, membrii Ansamblului „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, coordonat de Anca Banda, referent în cadrul instituției menționate, a susținut un scurt spectacol artistic, interpretând cântece cu tematică patriotică.