26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Această sărbătoare a fost instituită pentru a marca data de 26 iunie 1848, când guvernul pașoptist provizoriu de la București a decretat că Tricolorul – albastru, galben și roșu, cu deviza „Dreptate - Frăție” – reprezintă steagul național al tuturor românilor.

 

Sâmbătă, 26 iunie, în Parcul Central din Beiuș, a avut loc tradiționala festivitate dedicată Zilei Drapelului Național. Aceasta a fost organizată de Primăria Beiuș și Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, la eveniment, alături de viceprimarul Dragoș Balog, participând căpitanul Ioan Pașcu, șeful de stat major al Unității Militare Beiuș, părintele Marian-Vasile Popa, protopopul ortodox al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, consilierul local Ioan Ojică, Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș, Viorel Ianc, președintele asociației locale „Avram Iancu”, Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș”, precum și câțiva localnici, majoritatea cadre militare în rezervă și retragere.

După ce Tricolorul a fost binecuvântat în biserica ortodoxă Sfântul Dimitrie, Garda de Onoare l-a adus în Parcul Central, unde, pe acordurile Imnului Național, Drapelul național a fost arborat.

La finalul ceremoniei, colonelul în rezervă Ioan Ojică a vorbit despre importanța Tricolorului și a Zilei de 26 iunie în istoria românilor.