În fiecare an Visit Oradea şi Primăria Oradea dedică un eveniment, Zilele Culturii Maghiare, celei mai importante comunităţi locale după majoritatea românească din Oradea: maghiarii. De această dată evenimentul va avea loc în august, precedat de alte două evenimente importante: Carnavalul Florilor Oradea și Concertul Havasi.

Ediția 2019 a Zilelor Culturii Maghiare este mult diferită față de ediția de anul trecut. Aceasta a fost mutată în perioada 23-25 august, în Cetatea Oradea, fiind precedată de două evenimente extrem de importante, Carnavalul Florilor Oradea și Concertul Havasi, în data de 21 august, aşa cum au explicat, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele APTOR, Mihai Jurcă, şi Zatyko Gyula, liderul PPMT Bihor.

„Din pricina lucrărilor demarate în oraş deja, şi ale celor care vor demara începând cu data de 5 august, în acest an carele alegorice nu vor mai defila pe bulevarde. În schimb, vor fi expuse în Piaţa Unirii”, a spus Mihai Jurcă. Acesta a mai menţionat că vor exista două scene în Piaţa Unirii, în data de 21 august. Una principală, unde va avea loc concertul Havasi, şi una secundară, în spatele statuii Regelui Ferdinand, în apropierea carelor, unde vor putea performa artişti din Bihor şi din Ungaria. În funcție de numărul de înscrieri, programul artistic va începe de la ora 12.00 și se va desfășura până la ora 17.00, când carele vor porni în traseul din județul Bihor.

Carul comun al celor două orașe reprezintă tradițiile celor două orașe și comunități. Descrierea oficială a tematicii carului alegoric comun: „Tradițiile sunt cele mai importante particularități ale unei culturi și cele care conferă unicitate acelei culturi, de aceea prețuim, iubim și încercăm să le ținem vii. Carul comun al orașelor Debrețin și Oradea sărbătorește anul acesta remarcabilele tradiții ale celor două orașe, care, după cum vedem, nu diferă foarte mult. Oricât de unice și diferite, tradițiile comunităților locale, valorile culturale comune ale celor două comunități trebuie să fie podurile de comunicare pe care două orașe învecinate e obligatoriu să le construiască. Cele două cupluri prezintă portul tradițional al celor două comunități. Costumul popular reprezentând comunitatea românească este inspirat din portul popular de Beiuș, cojocul fiind sursa de inspirații a unor case de modă importante precum Dior. Portul cuplului maghiar este inspirat din costumele populare specifice zonei de graniță a Ungariei. Muzica viorii cu goarnă este cea care va da tonul dansului celor două cupluri”  , a mai subliniat Jurcă.

Carul comun va fi prezentat în data de 20 august în Debrețin în cadrul ediției aniversare de 50 de ani a acestui frumos eveniment. La defilarea din Debrețin, carul comun va fi însoțit de Ansamblul Folcloric Bihorul, care va avea dansatori îmbrăcați în port popular maghiar și românesc și care vor interpreta dansuri specifice celor doua culturi și tradiții.

După finalizarea evenimentelor din 20 august, carul comun alături de alte 4 care alegorice, vor porni spre Oradea. Celelalte care alegorice care vor ajunge la Oradea sunt:

Carul Legendei Sfântului Ladislau - realizat pentru vizita Papei din România;

Lumea Modei – realizat de magazinul Forum din Debrețin; Dă-ne azi pâinea cea de toate zilele – carul comun al Consiliilor Județele Bihor și Hajdú-Bihar; Dansul Leului alb și roșu – carul comun al regiunii Tayoma din Japonia și al orașului Debrețin.

În jurul orei 17.00, carele alegorice vor porni din Piața Unirii pentru a parcurge traseul prin județul Bihor. 

Havasi Symphonic, un concert care aduce turişti în Oradea

Seara zilei de 21 august se va încheia cu un spectacol de gală în Piața Unirii susținut de unul dintre cei mai mari pianiști ai lumii. Concertul este organizat de APTOR, cu susținerea Primăriei Municipiului Oradea, și continuă tradiția deschisă anul trecut cu concertul Orchestrei celor 100 de viori din Budapesta. Doritorii mai pot cumpăra ultimele aproximativ 50 de bilete prin intermediul platformei Iabilet.ro. Încasările din vânzarea biletelor se vor investi în organizarea evenimentului (chirie scaune, security, amenajare perimetru etc.), iar nivelul accesibil al costului biletelor a fost posibil datorită faptului că biletele au fost subvenționate de Primăria Oradea, prin APTOR. Costul concertului se ridică la aproximativ 100.000 de euro. Astfel, aşa cum a explicat Jurcă, dacă în Bucureşti preţul la un astfel de concert este de aproximativ 300 de lei, în Oradea, biletele au fost vândute la preţuri între 25 de lei şi 100 de lei. Pentru acest concert au fost puse deja în vânzare 2.200 de locuri pe scaune în Piața Unirii. Acestea vor fi amplasate pe zona albă din piață, scena urmând să fie amplasată în spatele stației de tramvai. Perimetrul rezervat publicului va fi restricționat celor care dețin bilet și va fi împrejmuit cu garduri. Accesul în zona de concert se va putea face începând cu ora 18.30. Accesul în perimetrul evenimentului nu este permis cu obiecte de mari dimensiuni (mai mari decât o coală A4), mâncare, sticle de apă (indiferent de material sau capacitate) sau alte băuturi. În perimetrul rezervat evenimentului vor fi amenajate două baruri, de unde spectatorii vor putea achiziționa diverse băuturi.  Fiecare persoană care va intra în perimetrul de eveniment va trece printr-un control corporal și al genților, fiind interzise genți de mari dimensiuni. Persoanele care nu se supun controlului de securitate sau nu renunță la obiectele interzise nu vor putea să-și ocupe locul în zona de eveniment. Fiecare scaun va fi numerotat conform planului de locuri.

Organizatorii mai anunţă că, din cauza agendei extrem de încărcate a artistului, concertul nu poate fi reprogramat în cazul unei situații de forță majoră sau avertizări meteo de vreme severă. În situația unei ploi, neînsoțite de avertizare meteo de vreme severă (cod roșu), concertul se va organiza. În situația anulării concertului, costul biletelor va fi restituit în totalitate publicului.

Zilele Culturii Maghiare

La finele săptămânii, în perioada 23-25 august, comunitatea maghiară din Oradea, și nu numai, este invitată la cea de-a treia ediție a Zilelor Culturii Maghiare organizate de APTOR, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Sfântul Ladislau. Programul ediției din acest an a fost gândit pentru a pune în valoarea tradițiile maghiare și va avea numeroase zone și activități dedicate familiilor și copiilor.

Programul evenimentului:

Vineri, 23 august

12.00-18.00 - Jocuri de lemn din Hollókő

12.00-18.00 - Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

18.00 - Spectacol de țitere: Pendergő citera zenekar

19.00 - Concert Szalóki Ági

20.00 - Concert Pannonia Allstars Ska Orchestra

Sâmbătă, 24 august

10.00-16.00 - Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12.00-18.00 - Jocuri de lemn din Hollókő

17.00 - Dansuri populare maghiare: Szarkaláb Néptáncegyüttes

18.00 - Piesă de teatru: Hans Sachs "A Kalmar Kosara, és a A meghott férj" (localitatea Bojt, Hajdú-Bihar)

19.00 - Spectacol de țitere și dansuri populare maghiare: Bihar citera egyuttes, Szarkaláb  Néptáncegyüttes

20.00 - Concert Bojtorján

21.30 - Spectacol de pictură în nisip (cu proiecție pe ecrane)

Duminică, 25 august

10.00-16.00 - Lucru manual și jocuri tradiționale maghiare

12.00-18.00 Jocuri de lemn din Hollókő11:00 Teatru pentru copii: Komádi Színjátszó Kompánia előadása "A tök és a csikó"

18.00 - Dansuri populare maghiare: Gárdonyi Zoltán Református Iskola SUHANCOK és CSEPEREDŐK csoportjai (BIHARKERESZTES)

20.00 - Concert Honey Beast