În perioada 29 - 30 iunie, la Vadu Crişului, se organizează o nouă ediţie a Târgului de la Vama Sării, cu tradiţionala sosire a plutei cu sare, concurs de gătit şi o serie de concerte, unele cu invitaţi celebri.

 

În istoria comunei Vadu Crișului, Târgul de la Vama Sării a devenit un reper istoric. Manifestare complexă și inedită, în care tradițiile istorice readuse în actualitate reprezintă o punte peste timp, a ajuns în acest an la ediția cu numărul 54. De-a lungul existenței sale, manifestarea s-a bucurat de o intensă popularizare în mass-media românească, ajungând să fie cunoscută în țară și peste hotare. Interesul pentru această tradițională manifestare s-a amplificat odată cu trecerea timpului, întrucât tinerii asistă, conservă și promovează vestigiile istorice, tradițiile și obiceiurile legate de istoria acestor locuri. 

Denumirea serbării provine de la activitatea de vămuire a sării în defileul Crișului, în Evul Mediu (sec. XIII – XIV), când localitatea de pe Crișul Repede era un punct vamal. Vameșii rețineau o parte din sare, adusă în căruțe sau pe plute. Mărturie acestei vechi activități este turnul de piatră ce străjuiește maiestos defileul, ridicat la 8 m înălțime, pe o stâncă având trei ferestre de observație. Turnul și grota au fost botezate și au rămas în istorie cu numele de „Casa Zmăului”. Ziua târgului era o sărbătoare a comunității și pentru a-l face mai atractiv și pentru alte sate din împrejurimi, dând amploare evenimentului, s-a creat și o latură artistică în care cei talentați au întreținut buna dispoziție prin cântec și dans, calități specifice românilor. Sâmbătă, 29 iunie, de la 17.30, este programat evenimentul întâmpinării plutei cu sare, apoi în sala de sport are loc deschiderea expoziţiei „Fără frontiere” a artistului fotograf Ovi D. Pop, cu fotografii din Vadu Crişului şi din localitatea înfrăţită Hajdúszoboszló (Ungaria). De la 18.30, pe scena amplasata pe terenul de fotbal, vor urca interpreţi locali, iar de la ora 21.00, va fi momentul Otilia Haragos Seghedi şi Stângaciu, respectiv discotecă în aer liber. 

Sărbătoarea va continua duminică, 30 iunie, când, de la ora 9.00, va începe concursul „Cea mai gustoasă mâncare a Târgului”, iar de la 11.30 formaţii artisitice vor defila din centrul satului până la terenul de fotbal, unde vor participa la un festival organizat de Centrul de Cultură al judeţului Bihor. Apoi, pe scenă vor urca interpreţi ca Mohácsi Brigitta, formaţia orădeana Mustang şi Jador. 

Sărbătoarea va fi marcată şi cu un foc de artificii, programat la 22.30, urmat de discotecă în aer liber. 

Pe perioada târgului, pentru tineri va fi amenajat un parc de distracţii şi un atelier interactiv de tir cu arcul, organizat de Clubul Sportiv Redpoint. 

 Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Vadu Crişului, Centrul de Cultură al judetului Bihor şi Căminul Cultural Vadu Crişului. 

I.H.