După doi ani de pauză din cauza pandemiei, la sfârșitul săptămânii trecute, comuna de pe valea Crișului Repede a devenit din nou gazda unui eveniment de nivel judeţean „Cupa Crișana 2022”.

„După o lungă perioadă de așteptare în care reuniunile dintre crescătorii de animale și păsări de curte nu au fost posibile, cu ajutorul autorităților locale din comuna Vadu Crișului, iată-ne din nou împreună, reușind să aducem la un loc, în cadrul celei de a IX-a ediții a expoziției Cupa Crișana 2022, cele mai reușite exemplare de porumbei, păsări și iepuri ale crescătorilor bihoreni și nu numai, exemplare care reflectă munca și devotamentul lor de pe parcursul întregului an”, aflăm de la Turucz Răzvan, președintele Asociației Crișana din Oradea.

Într-adevăr, animalele, mai ales cele domestice, sunt bune și recunoscătoare, fiind omului de mare ajutor. Viețuitoarele transformă orice curte banală într-o gospodărie absolut superbă. Azi, multora le e uşor să înţeleagă cum poate un animal să devină un tovarăş drag, asemenea unui membru al familiei. „Măreția și progresul moral al unei societăți nu pot fi judecate decât după modul în care își tratează animalele, spunea Mahatma Gandhi. Și într-adevăr animalele nasc în noi sentimente imposibil de explicat în cuvinte. Ne sunt atât de dragi și le iubim atât de tare, încât este imposibil de înțeles pentru cei ce nu au iubit vreodată o ființă necuvântătoare. Numai când vei iubi un animal, vei simți iubirea cu toată inima.

Scopul organizării unei expoziții este de a-i familiariza în special pe copii cu animalele de casă și de a le stârni interesul pentru a deveni, la rândul lor, crescători. Expoziția este și un loc de întrunire a crescătorilor, ca să vadă fiecare dintre ei, prin muncă și perseverență, nivelul la care au ajuns. Totodată este și un concurs, așa că cele mai valoroase exemplare au fost premiate de asociația județeană. Drăgălaşe, prietenoase şi uneori foarte gălăgioase, animalele mici şi păsările totodată sunt și un excelent remediu pentru înlăturarea oboselii şi a stresului.

La evenimentul din Vadu Crișului organizat de către Asociația Crescătorilor de păsări și animale mici „Crișana" din Oradea în parteneriat cu Primăria Vadu Crișului, în sala de sport din localitate, au fost expuse 180 de exemplare ale crescătorilor din județul Bihor, Arad și Mureș. În cadrul expoziției am putut vedea porumbei din rasele Caranculat de Oradea, Standard American, Voltat Indian, Creț Maghiar, Blondinet, Satineț etc. Iepurii au fost reprezentaţi prin câteva exemplare deosebite, printre care Uriaşul Gri German, Uriașul German Negru, Pestriț German, Uriașul German Gri-fier, Berbec German, Marele Argintiu Francez, Neozeelandez, Argintiu de Champagne etc. De la expoziţie n-au lipsit nici găinile de rasă din rasele Brahma, Mii de flori, Chabo, Rața Rouen, Rața Moțată, Gâsca Holmogor, păuni etc. A fost interesant să vezi un iepure de 8,6 kg, cu urechi de 21-22 cm.

Iată câțiva dintre crescătorii care au adus favoriții lor la Vadu Crișului: la secțunea „Porumbei": Erdei Gheorghe, Feraru Darius, Bohos Georgina, Malnasi Călin; la iepuri Cuc Florin, Erdei Gheorghe, Erdei Catalin, Geczi Emeric, Illes Jozsef, Gorea Florin, Condure Emil, Malița Boby, Rus Valentin, Toth Tibi, Sandor Vasile, Balogh Marcel, Manole Virgil, Rus Valentin, Toto Toderas, Finias Avram, Stetco Alex, Matiu Marian, Ignat Mihai, Edves Călin; la sectiunea „Găini": Sandor Vasile, Matiu Marian, Pușcău Andrei, Huseras Emil. Duminică la orele 12.00, în prezența conducerii primăriei din Vadu Crișului, primar Cosma Dorel, viceprimar Hasas Ioan a avut loc festivitatea de premiere, unde în urma punctelor date de către arbitrii expoziției, comisie condusă de Bede Sandor (Ungaria), Malița Boby și Erdei Cătălin - la iepuri, Popa Liviu - la porumbei s-au decernat cupe, diplome și cataloage campionilor.

Titlul pentru cele mai reușite exemplare a fost adjudecat de către Boby Malița (cel mai frumos iepure), Erdei Gheorghe (cel mai frumos porumbel) și Pușcău Andrei, un tânăr crescător din Vadu Crișului, pentru cea mai frumoasa pasăre.

Conducerea primăriei locale, prin primarul Cosma a transmis mulțumiri crescătorilor: „Mulțumim că ați ales Vadu Crișului ca locație pentru expoziția județeană din acest an, pentru ca frumusețea exponatelor dumneavoastră încântă ochii și zâmbește sufletului. Succes în continuare!”

I.H.