Cele două licee din orașul Aleșd și-au întâmpinat beneficiarii în condiții de igienă și securitate deplină, certificate de organele de specialitate prin avize de funcționare. În acest an, ziua de 11 septembrie a devenit sărbătoarea școlii, ocazie de reîntâlnire a elevilor și părinților cu învățătorii și profesorii lor și începutul unui nou parteneriat școală, elevi, părinți. Festivitățile ocazionate de acest eveniment au beneficiat de o zi frumoasă de vară târzie, când „Măria Sa Soarele” și-a trimis razele sale calde ca semn de prietenie și urări de succes în noul an școlar tuturor copiilor.

 

Liceul Teoretic „Constantin Şerban”

Ceremonialul a început la ora 9.00 cu scurte momente religioase susținute de reprezentanții cultelor din oraș. După ascultarea solemnă a Imnului de Stat, directoarea prof. Liliana Antonescu a prezentat oaspeții: primarul orașului Aleșd, Ioan Todoca, Kojanto Pal, viceprimar, prof. Călin Hoțupan, inspector de specialitate la ISJ Bihor, Cristian Strugar, reprezentantul Poliției Aleșd. Invitații, prin cuvântul lor, au transmis salutul organelor pe care le reprezintă cu urarea de succes la învățătură pentru elevi și cadre didactice. Primarul Ioan Todoca a informat audiența despre preocuparea prioritară a Primăriei și a Consiliului local pentru crearea de condiții decente de învățătură, prin asigurarea bazei materiale și a dotărilor necesare procesului de învățământ. În acest sens, sunt cele nouă proiecte câștigate pentru renovarea școlilor și grădinițelor, construirea unui nou corp de școală cu opt săli de clasă și o sală multifuncțională. De asemenea, a amintit  faptul că primăria Aleșd este singura din județul Bihor care acordă burse elevilor merituoși. O altă inițiativă ce continuă este excursia în țară acordată elevilor olimpici. În cuvântul său, directoarea Liliana Antonescu a făcut referire la rolul și importanța educației în dezvoltarea ca „Oameni” și viitori profesioniști a actualilor elevi. Despre necesitatea și conștientizarea învățării a spus: „Dacă dimineața vă treziți cu gândul de a merge la școală pentru a învăța, este benefic și plăcut; dacă ne gândim că „trebuie” să merg la școală , acest lucru este plictisitor și greu de suportat. Sperăm să alegeți varianta:  Vreau să învăț”. Pentru a argumenta preocuparea majorității elevilor pentru a învăța și rezultatele de excepție obținute la bacalaureat de prima promoție de absolvenți ai liceului „Constantin Șerban”, directoarea a prezentat câteva cifre semnificative: promovabilitatea a fost de 90%; medii de promovare peste 8 - 63%; medii peste 9, la limba română, istorie și chimie - 30%; la biologie - 34%; la geografie - 78 %; medii peste 8 la matematică - 63%; note de 10 - un elev la română și geografie, 5 elevi la istorie. La aceste rezultate se adaugă și cele de la olimpiade și concursuri la care diplomele sunt de ordinul zecilor. Aceste rezultate sunt argumente indubitabile privind nivelul calitativ al învățământului în acest liceu.

 

Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”

Momentul festiv a urmat același ceremonial cu discursul invitaților, care și-au manifestat încrederea în dorința elevilor de a răspunde prin performanțe la condițiile de excepție oferite: dotări cu aparatură modernă, laboratoare, cabinete etc. Adresându-se elevilor, directoarea prof. ing. Vasile Valeria a afirmat: „Drumul nostru împreună este drumul cunoașterii și autocunoașterii, pe care ne angajăm împreună să-l parcurgem. În școală, aflați lucruri noi, vă lărgiți orizontul cunoașterii, dobândiți noi deprinderi, învățați să descoperiți lumea, dar și să priviți în voi înșivă pentru a descoperi ce vreți de la viață și cum anume să dobândiți lucrurile dorite”. Școala este dotată cu: săli cu mobilier modern de calitate, ergonomic, bibliotecă bogată, patru cabinete de informatică conectate la internet, cabinete și laboratoare, ateliere de specialitate, sală de sport dotată cu sală fitness, două terenuri de sport, deci tot ce este necesar pentru un învățământ performant raportat la nivel european. Directoarea li s-a adresat părinților cu rugămintea de a fi din nou parteneri printr-o relație strânsă cu școala, în care beneficiarii sunt copiii: „Ne dorim ca școala noastră să dea șanse egale fiecărui elev pentru că studiile în această școală însemnă șansa unei cariere de succes în viitor.” Prin mesajul transmis, adresat părinților, ministrul Educației a recomandat: „părinți, supravegheați-i, dar nu-i încorsetați, iubiți-i, dar nu-i sufocați, ajutați-i, dar nu le faceți temele integral, dați-le șansa de a-și pune imaginația la lucru”. În încheiere, directoarea Valeria Vasile s-a adresat colectivului didactic, mulțumindu-le pentru dăruire profesionalism și implicare.