Aplauze pentru Trupa „Or Neurim” (Lumina tinereții) a Comunității Evreiești din Oradea, care, în perioada 17-20 august, a participat cu o serie de dansuri la cel mai mare festival interetnic din România, „ProEtnica”, de la Sighișoara, după o absență de zece ani de la eveniment.

 

Ediția cu numărul 15 a Festivalului Intercultural „ProEtnica” s-a desfășurat în perioada 17-20 august, la Sighișoara, reunind peste 700 de participanți reprezentând cele 20 de minorități naționale din România.

Timp de patru zile, în cadrul evenimentului, au fost prezentate peste 50 de spectacole artistice și a fost organizat un târg de arte și meserii, în care au fost etalate diverse obiecte tradiționale, fabricate de către participanții aparținând minorităților naționale. Fiecare zi de festival s-a încheiat cu un concert susținut de formații și artiști români.

Trupa orădeană de dansuri israeliene „Or Neurim” a fost singura care a reprezentat etnic Oradea, iar prestația trupei a fost extrem de apreciată. Fetele din trupă sunt: Alexandrina Chelu (coordonator), Futo Ildiko (coregraf), Ana Bucevschi, Teodora Betea, Andreea Cozac, Biro Gloria și Farkas Lorena.

„Mulțumim Federației Comunităților Evreiești din România, domnului Aurel Vainer și domnului Robert Schorr, pentru încrederea acordată Comunității din Oradea prin trupa de dansuri”, ne-a declarat Alexandrina Chelu. De menționat că trupa „Or Neurim” este singura trupă de dansuri israeliene din România, la ora actuală.

Festivalul „ProEtnica” oferă, an de an, reprezentanților minorităților naționale oportunitatea de a împărtăși obiceiurile lor și de a se angaja activ în dialogul intercultural, prin diferite canale și cu mijloace diferite de expresie, cum ar fi: artă tradițională, artă contemporană, cercetare științifică și mese rotunde. Astfel, festivalul este un instrument care promovează drepturile de exprimare culturală a minorităților naționale și, în același timp, consolidează dialogul intercultural, contribuind la consolidarea păcii interculturale într-o societate pluralistă și democrată.