Organizat de Asociația de Teatru Experimental Clandestin, Festivalul ,,România de Mână”, ediția comemorativă ,,In memoriam Florica Duma” s-a desfășurat vineri, sâmbătă și duminică, în satul Bicăcel, comuna Lăzăreni.

Pe parcursul celor trei zile, cei 14 meșterii populari prezenți și-au expus creațiile, au prezentat celor interesați modul de lucru pe care îl folosesc și au vândut o parte dintre obiectele realizate de mâna lor. Festivalul a fost unul deosebit și datorită Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, care a asigurat programul artistic pentru sâmbătă și duminică. Astfel, au câștigat admirația publicului Ansamblurile Folclorice ,,Zestrea Buduresei”, ,,Cununa de pe Criș”, ,,Datina Hidișelului”, ,,Trei sate, trei surori”, ,,Dansatorii din Botean” și ,,Palisada”, dar și artiștii Maria Alexandra Secan, Alexandra Durgheu, Flavia Sferle, Mădălina Ilea, Elena Ioana Mihuța, Andrei Corb și Roxana Buzle.

,,Am organizat acest eveniment în primul rând pentru comunitatea din Lăzăreni, pentru că am vrut să oferim oamenilor ceva nou. Festivalul l-am desfășurat într-o fostă groapă de gunoi. Procesul de igienizare a fost unul intens și a reprezentat un exemplu pentru cei care își aruncau gunoiul aici, în ciuda faptului că beneficiază de servicii de salubrizare. Cred că au învățat că din urât poate ieși ceva frumos, cu puțină voință”, a declarat Sebastian Bărbălan, președintele Asociației de Teatru Experimental Clandestin.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Lăzăreni și a beneficiat de sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.