„Uniriștii”, ca de fapt toți elevii din țară, au trecut în acest an școlar printr-o experiență aparte, din cauza nemilosului virus Covid-19, care a perturbat, la nivel internațional, toate domeniile de activitate, iar elevii nu au făcut excepție, fiind, însă, beneficiarii unor cursuri virtuale, datorită tehnicii moderne.

Dar, iată, timpul a trecut, iar în această perioadă, nemaiîntâlnită până acum, elevii „uniriști” au reușit, conform spuselor conducerii liceului, să se adapteze și să fie foarte aproape de încheierea anului școlar, unul cu bune rezultate. În cursul săptămânii trecute, 25-29 mai, la Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei s-au derulat o serie de activități în mediu virtual, cuprinse în cadrul Programului național „Școala altfel”, în care conducerea instituției de învățământ, compusă din prof. ing. Lucian Cernea, director, prof. Viorica Mone, director adjunct, și prof. ing. Adrian Gruie, consilier educativ, alături de celelalte cadre didactice au capacitat toți elevii într-o săptămână plină de evenimente...virtuale. Astfel, cele 116 activități derulate, din care au ieșit în relief vizionarea Bibliotecii Mondiale UNESCO, vizitarea facultăților online, vizită de lucru la agenții economici-European Food, evident tur virtual, precum și vizitarea Salonului auto 2019 de la Romexpo, au reușit să capaciteze elevii la cote maxime. Un moment deosebit a fost programat pentru ziua de vineri, 29 mai, când cei 112 absolvenți au ascultat virtual ultimul clopoțel, dar au și făcut (evident, tot virtual) un tur al școlii prin intermediul unui videoclip postat de conducere pe pagina de facebook, însoțit de următorul comentariu:  „ Dragi absolvenţi.  Noi, cei din echipa managerială a Liceului Tehnologic „Unirea” Ştei, alături de colectivul cadrelor didactice, ne-am făcut cu mult drag datoria de a vă îndruma şi de a vă pregăti pe fiecare pentru domeniul pe care l-ați ales şi în care veți deveni specialiști. Liceul a fost locul în care ați pășit cu speranţă şi bucurie, încrezători în noul drum pe care aveați să-l parcurgeți. Pe parcursul acestor patru ani ați dobândit informații şi cunoștințe care vă vor ajuta să înfruntaţi viaţa şi să aprofundaţi ceea ce aţi studiat la şcoală. Suntem onoraţi că aţi fost elevii noştri şi suntem siguri că prin voi numele Liceului Tehnologic „Unirea” va fi recunoscut în toate centrele universitare din ţară şi din străinătate. Vă dorim mult succes în viaţă şi la examenele ce vă aşteaptă!”

 

Meseria, „brățară de aur”

Schimbarea denumirii Colegiului Tehnic „Unirea” Ștei în Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, la 1 februarie 2019, face ca actul educațional la această instituție de învățământ să poată pregăti în viitor adevărați specialiști în diferite categorii profesionale, ceea ce întărește, un fapt „uitat” în ultima perioadă chiar la nivel național, că meseria este „brățară de aur”. Azi, într-o societate în care se simte acut  nevoia forţei de muncă calificată, este imperios necesar de o colaborare strânsă a actorilor din educaţie cu cei din mediul economic pentru corelarea ofertei educaţionale cu cerinţele pieţei muncii. Solicitările agenţilor economici din zona  oraşului Ştei nu au rămas fără ecou .

Ofertă educațională generoasă

În acest sens, Liceul Tehnologic ”Unirea” din oraşul Ştei are o ofertă educaţională diversificată. Odată cu schimbarea denumirii, şcoala oferă viitorilor absolvenţi ai gimnaziului o paletă mai  largă de specializări, pregătind specialişti în domenii foarte căutate pe piaţa muncii, atât în ţară, cât şi în străinătate.  La liceu, curs de zi, vor fi 28 de locuri în specializarea Tehnician în activități economice, dar tot 28 de locuri și la Tehnician transporturi. Şcoala profesională, cu durata de 3 ani, pune la dispoziţia absolvenţilor de clasa a VIII-a, calificări în specialitatea Recepționer-distribuitor (14 locuri) și Comerciant-vânzător (14), dar și Electrician exploatare joasă tensiune (14), precum și Mecanic auto (70 de locuri). Liceul Tehnologic „Unirea” Ştei oferă o mare şansă şi celor  care doresc să îşi continue studiile în învăţământul liceu-seral, începând cu clasa a IX-a, unde dispune de 28 de locuri în profilul Tehnician în activități economice (contabil, revizor gestiune, etc.), precum și cu clasa a XI-a în profilul Tehnician transporturi (28 de locuri), dar și Tehnician în industria alimentară (tot 28 de locuri). Pentru cei interesați, perfecţionarea traseului profesional poate continua prin școala postliceală, liceul oferind calificarea profesională Tehnician transporturi interne şi internaţionale (28 de locuri), absolvenţii dobândind un atestat de certificare a competenţelor profesionale, nivel 5, dar și o clasă (28) în specializarea Agent comercial. Iată, la poalele Munților Apuseni, o unitate de învățământ care trebuie căutată de absolvenții clasei a opta, iar dacă mai adăugăm faptul că Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, oferă servicii, precum internat; cabinent de asistență medicală, cu medic școlar; pregătirea în vederea obținerii permisului de conducere auto; burse de performanță, merit, studii, sociale, precum și bursa „Bani de liceu” și bursa în cuantum de 200 lei/lună, pentru elevii înscriși la școala profesională +200 lei/lună învățământ dual, avem în față o ofertă educațională generoasă.