Comunele Vadu Crișului, Auşeu din judeţul Bihor şi comuna Culciu (Satu Mare) singurele invitate din România în Slovacia la ediția a XI-a a Picnicului European. La eveniment au fost prezenţi peste 180 de participanţi din 13 localităţi europene.

Ediția a X. jubiliară al Picnicului Euopean a avut loc încă în luna august 2019 la Vadu Crișului. Din cauza pandemiei însă evenimentele programate în 2020 au fost amânate, programul reluându-se în perioada 2-4 iulie 2021 în comuna Vrakun (Nyékvárkony) din Slovacia.

„Europa pentru cetățeni” este programul comunitar derulat de Direcția Generală Migrație și Afaceri Interne din cadrul Comisiei Europene, care își propune să promoveze cetățenia europeană activă prin implicarea societății civile în construirea unei Europe unite, bazate pe valori istorice și rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural și pe concepte precum toleranța, solidaritatea, democrația, egalitatea de șanse și înțelegerea reciprocă”, explică viceprimarul Ioan Hasas.

Obiectivul general al programului este acela de a acorda tuturor cetățenilor europeni posibilitatea de a se cunoaște, de a interacționa și de a se implica în proiecte comune, în vederea consolidării ideii de apartenență la spațiul comunitar. La evenimentul din Slovacia, pe lângă localnici și oameni din zonă, au participat și reprezentanți din alte 13 localități din cinci țări europene. Evenimentul din Vrakun a avut trei componente: una culturală, în care formațiile artistice din localitățile participante au prezentat câte un program, a fost o zi dedicată gastronomiei, prin organizarea unui concurs internațional de gătit, dar s-au derulat și conferințe dedicate prezentărilor și dezbaterilor pe teme cu care se confruntă comunitățile din Europa.

Vineri după sosirea și cazarea invitaților, a avut loc o cină comună. Între orele 18.30 și 20.00 sau prezentat trei dezbateri cu temele: „Societatea civilă ca și școală a democrației”, „Centralizare sau descentralizare” precum și „Viitorul economiei Europei”. Începând cu ora 20.00 pe scena amplasată lângă terenul de fotbal din Vrakun, s-a desfășurat un program artistic cu participare internațională. Pe scenă au evoluat apoi formații artistice reprezentative, soliști vocali și instrumentiști din țărilor participante, care prin dans și cântec au colorat spectacolul. Programul s-a terminat cu concertul live al formației Apostol din Ungaria și cu Retro Disco.

Sâmbătă la ora 8.30 s-a declanșat concursul de gătit internațional, încheiat în jurul orei 13.00, când au fost premiați câștigătorii. Un juriu echidistant a degustat delicioasele preparate culinare stabilind câștigătorii. Premiul II, a fost adjudecat de echipa din Vadu Crișului, prof. Maier Zoltan, directorul adjunct al Colegiului Teknic nr. 1 Vadu Crișului pregătind un babgulyas delicios. După o demonstrație a pompierilor voluntarii locali - au stins o masina incendiată - începând cu ora 17.00 am asistat la defilarea participanților, înmânarea cadourilor apoi primarul comunei Fazekas István, a salutat delegațiile prezente și s-au înmânat cadourile.

Au urcat apoi pe scenă Soltész Rezső, Kökény Attila, Formația Hidvégi. Programul de sâmbătă s-a terminat cu spectacolul formației Retrock Party Band.

Proiectul derulat prin finanțare europeană la care au participat din străinătate peste 180 de invitați, din cinci țări europene este o reclamă bună atât comunei, județului, cât Slovaciei”, susține viceprimarul Ioan Hasas.