Curtea Spitalului de psihiatrie şi pentru măsuri de siguranţă Ştei a fost plină de participanţi la acţiunea de sfinţire a Crucii monument ridicată în fostul parc al spitalului.

Crucea monument a fost sfinţită în data de 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, Cel dintâi chemat, ocrotitorul României. Ideea de a se ridica această cruce a fost a directorului spitalului - Luca Ciprian Florin, monumentul fiind realizat din rădăcinile arborilor din parc căzuţi la pământ în urma mezo-ciclonului care a lovit judeţul Bihor în data de 17 septembrie 2017, ciclon care nu a ocolit nici perimetrul spitalului. „Arhitectul” acestei cruci a fost Valentin Dolog, ajutat de pesonalul spitalului şi de câţiva dintre bolnavii  internaţi în această instituţie, lucrul la ea începând în data de 25 iunie 2018. Pe soclul de marmura albă a acestei grandioase cruci sunt scrise următoarele: „Această cruce este ridicată spre slava lui Dumnezeu şi pentru mântuirea noastră”. De asemenea, acest monument religios anticipează terminarea bisericii din curtea spitalului, a cărei construcţie este în derulare.

La acest eveniment, pe lângă conducerea spitalului, a fost prezent un sobor de preoţi din zonă (aproximativ 30 de feţe luminate), în frunte cu stareţul Mănăstirii Izbuc, Mihail Tărău, de asemenea, au participat oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari şi europarlamentari, şefi de instituţii deconcentrate, angajaţi ai spitalului, bolnavi şi persoane din împrejurimi. După sfinţirea crucii, o parte dintre cei prezenţi au luat cuvântul, acţiunea finalizându-se cu o agapă frăţească, constând în mâncare de post.

ing. Mircea STAN