Petru Alpareanu, pentru colegi Peti, este elev în clasa a VII-a la Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crişului, secţia maghiară. Pe lângă fotbal, pasiunea lui este desenul.

Fiind încurajat de mic de mama lui să deseneze, talentul lui a fost descoperit de către prof. Halász Andrea, în urma unui curs de desen bazat pe tehnici de desenare cu emisfera dreaptă, aflăm de la actuala lui profesoară de activităţi artistico-plastice, Merai Katinka. Copilul, văzându-se apreciat, a dobândit mai multă încredere în sine. Este un tânăr sensibil, prietenos, sociabil. Desenul îl relaxează şi îi oferă o evadare din rutina cotidiană. Culoarea lui preferată este verde, culoarea primăverii şi a vieţii. Peţi considera că desenul este o sursă de bucurie şi plăcere, o alungare a tristeţii într-o lume predominant materială. Chiar dacă provine dintr-o familie modestă, cu patru copii, ambii părinţi fiind muncitori, Peti are o educaţie sănătoasă: a învăţat că doar prin muncă poate răzbi în viaţă.

Nu demult, cu ajutorul profesorilor şi a firmei Act Design Oradea, i-a aparut prima carte de colorat pentru artişti în devenire, cu titlul „Curcubeu străluminat pentru voi”. Textul aparţine ing. Mioriţa Săteanu, cetăţean de onoare al oraşului Oradea. „Cine se încumetă să „hoinărească” printre paginile acestei mici cărţi de colorat, va beneficia de bucurie şi descoperirea de noi şi noi surprize plăcute”, scrie, în avanpremiera cărţii, Eugenia Drăgoi, artist plastic. Hai să îl încurajăm şi să întrezărim dincolo de aceste lucrări un viitor proiect mai amplu, în care Petru (ce nume minunat de ucenic ferm şi devotat) să se dezvolte frumos şi să fie pentru colegii lui de şcoală şi pentru generaţia lui un exemplu de urmat!

I.H.