În perioada 14-15 iulie, în localitatea Valea Cerului, din comuna Suplacu de Barcău, va avea loc ediția cu numărul 14 a Festivalului Folcloric Internațional al Tineretului Slovac.

 

Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România - Organizaţia locală Valea Cerului, în parteneriat cu Departamentul pentru Slovacii din Diasporă, Consiliul Județean Bihor, Consiliul local al comunei Suplacu de Barcău și Ministerul Culturii și Identității Naționale, organizează sâmbătă, 14 iulie, și duminică, 15 iulie, cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Folcloric Internațional al Tineretului Slovac.

„În numele meu personal, dar și în numele Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, vă invit la cel mai mare festival de folclor din Europa de Est, unde se întâlnesc slovacii din România cu cei din Serbia, Polonia, Ucraina, Croația și Cehia. Toate acestea au loc în localitatea Valea Cerului, din comuna Suplacu de Barcău, județul Bihor. Vă așteptăm, cu drag, să vizitați zonele frumoase ale slovacilor din Bihor și, totodată, să fiți alături de noi la această frumoasă manifestare”, este invitația transmisă de Adrian Miroslav Merka, președintele UDSCR.

Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 14 iulie, de la ora 18.30, urmată de spectacol festiv (partea I), cină și bal. Festivalul va continua duminică, 15 iulie, cu următorul program: între orele 11.30-12.30 - slujbă religioasă; 15.00-17.00 - spectacol festiv (partea a II-a); 17.00-17.30 - închiderea festivă și premierea participanților.

Localitatea Valea Cerului aparține de comuna Suplacu de Barcău, care s-a format la sfârşitul secolului XIX - începutul XX, în timpul colonizării din interiorul Austro-Ungariei în scopul dezvoltării industriei extractive. Ţinuturile erau nelocuite şi împădurite cu arbori de cer, de unde provine atât numele localităţii, cât şi numele ansamblului folcloric „Cerovina”.

Ansamblul „Cerovina” se poate mândri cu numeroase participări la spectacole din ţară şi străinătate (Slovacia, Ungaria, Polonia, Serbia și Croația). Repertoriul cuprinde cântece şi dansuri specifice slovacilor din zona Bihorului şi din Slovacia.