La patru ani şi jumătate de la demararea campaniei publice pentru salvarea Casei Memoriale Iuliu Maniu din Bădăcin, a sosit momentul mult aşteptat. Pe data de 12 octombrie, casa salvată de la distrugere va fi inaugurată în cadrul unei ceremonii simple şi emoţionante.

Cei care au răspuns primii la strigătul de ajutor al unui monument istoric lăsat de izbelişte au fost simpli cetăţeni, din ţară şi străinătate, care au donat din puţinul lor pentru salvarea unui simbol naţional, Casa Iuliu Maniu din Bădăcin. Demarată la iniţiativa preotului Cristian Borz, parohul greco-catolic din Bădăcin, campania publică a fost susţinută de multe publicaţii şi televiziuni, CRIŞANA numărându-se printre primele instituţii de presă care s-au alăturat acestui demers, publicând consecvent, în fiecare lună, articole pe această temă. Timp de patru ani şi jumătate am publicat un serial despre Casa Monument istoric, dar şi despre familia Maniu din Bădăcin, ce a însemnat acest loc şi aceşti oameni pentru destinul naţional. Efectul a fost neaşteptat şi încurajator, sute de cetăţeni donând pentru salvarea casei, astfel că, la doar patru luni de la demararea campaniei în martie 2015, deja erau strânși suficienţi bani pentru începerea lucrărilor, respectiv consolidarea fundaţiei. Donaţiile au continuat în toţi aceşti ani, la fel şi lucrările, Casa Maniu fiind salvată. Este un exemplu de succes al implicării cetăţeneşti şi o mare ruşine pentru instituţiile statului care nu au ajutat cu mai nimic acest demers – cu o singură notabilă excepţie, cea a Consiliului Local şi a Primăriei Oradea, care au donat cea mai mare sumă de bani şi cu ajutorul căreia s-au încheiat practic lucrările de refacere a Casei.

„Parohia Greco-Catolică Bădăcin are plăcerea să vă invite sâmbătă, 12 octombrie 2019, începând cu ora 12.00 la inaugurarea Casei Memoriale Iuliu Maniu”, se arată în invitaţia care anunţă evenimentul ce se va desfăşura la Casa Memorială din Bădăcin.

Manifestările se vor derula după următorul program, începând de la ora 12.00, slujba de sfinţire a Casei Memoriale „Iuliu Maniu”, oficiată de episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea; depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu; discursuri urmate de vizitarea Casei Memoriale.

„Ne-ați face o mare onoare dacă ați accepta invitația noastră de a participa la acest eveniment cu o încărcătură istorică cu totul specială” - scrie părintele Borz pe pagina sa de facebook - şi continuă: „A sosit și ziua în care: «Mulți vor putea să pună mâna pe ziduri, să pășească înăuntru prin ușile noi și să spună zâmbind, trecând palma peste tencuiala proaspătă: Casa asta trăiește și datorită mie. Câteva cărămizi din zidul ăsta eu le-am așezat. Grinda asta frumoasă, de lemn, s-a cumpărat cu banii pe care i-am trimis atunci. Și zâmbind, acești oameni vor trece din încăpere în încăpere… iar undeva, privind de departe Casa Maniu, vor fi și inși surprinși să afle ca ea încă rezistă, împotrivindu-se tuturor vitregiilor care au vrut să o pună la pământ.»”

Legenda foto: Casa Maniu din Bădăcin este locul din care, an de an, tinerii pelerinii pornesc spre Sighetu Marmaţiei (165 km) - august 2019.