Comuna Roșia a găzduit, duminică, 7 octombrie, a șaptea ediție a Târgului de produse tradiționale intitulat „Straiță plină”. Organizatorii evenimentului au fost: Asociația „Orizont Verde” Roșia, Primăria comunei Roșia, Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și Grupul de Acțiune Locală „Pădurea Craiului”.

Târgul de produse tradiționale „Straiță plină” este parte a Proiectul „Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, care este finanțat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat.

Peste 60 de producători din comuna Roșia și Depresiunea Beiușului, precum și din județele învecinate au oferit participanților la târg bunătăți provenite din gospodăriile proprii: felurite dulcețuri, prăjituri, plăcinte sau siropuri, pâine coaptă pe vatră, slănină sau alte preparate din carne făcute după metode tradiționale, brânzeturi, vin și alte băuturi.

Programul ediției din acest an a Târgului „Straiță plină” a mai cuprins zece ateliere meșteșugărești, două ateliere outdoor - tir cu arcul și cățărat pe lăzi, precum și un spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, „Floarea Barcăului” din Marghita și „Codrenii Bihorului” din Roșia, alături de soliștii de muzică populară Alexandru Haiduc, Mariana și Simona Tomele, Elena Șerb, Casandra Dima, Emanuela Sferle și Daniela Rada. 

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul Florin Bonca, îmbrăcat în straie țărănești, adecvate momentului, a precizat că ediția din acest an a târgului a fost una reușită, iar scopul acesteia atins, și anume păstrarea și promovarea produselor specifice, costumelor populare și tradițiilor din Depresiunea Beiușului.