Comuna Roșia a găzduit, duminică, 6 octombrie, cea de-a opta ediție a Târgului de produse tradiționale intitulat „Straiță plină”. Printre organizatorii evenimentului s-au numărat, și în acest an, Asociația „Orizont Verde” Roșia, Primăria comunei Roșia, Consiliul Județean Bihor, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

Peste 60 de producători din comuna Roșia și Depresiunea Beiușului au oferit participanților la târg bunătăți provenite din gospodăriile proprii: felurite dulcețuri, zacuscă, prăjituri, plăcinte sau siropuri, pâine coaptă pe vatră, slănină sau alte preparate din carne făcute după metode tradiționale, brânzeturi, vin și alte băuturi.

La fel ca în anii trecuți, programul celei de-a opta ediții a Târgului „Straiță plină” a mai cuprins ateliere meșteșugărești și un spectacol folcloric susținut de ansamblurile „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, „Moșuț” din Vadu Crișului, „Floarea Barcăului” din Marghita și „Codrenii Bihorului” din Roșia, alături de soliștii de muzică populară Alexandru Haiduc, Mariana și Simona Tomele, Anca Banda, Andrei Corb și Daniela Rada. 

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul Florin Bonca, îmbrăcat în straie țărănești, adecvate momentului, a precizat că ediția din acest an a târgului a fost una reușită, iar scopul târgului – și anume promovarea produselor tradiționale din Depresiunea Beiușului și a potențialului turistic al zonei – a fost atins. Mai mult, preciza interlocutorul nostru, autoritățile locale intenționează ca, prin astfel de manifestări, să transforme Roșia într-un sat turistic.