În zilele de 19 și 20 august va fi organizată a doua ediție a evenimentului „Redescoperă Bihorul pe Bicicletă – Printre dealuri și doline”.  Bicicliștii sunt invitați la o tură pe bicicletă printre dealuri și doline, iar cei care preferă drumeția vor putea face o plimbare prin Munții Codru Moma.

„Vom străbate împreună pe bicicletă o zonă pitorească din Platoul Carstic Vașcău, cu o frumusețe în mare parte nedescoperită: Traseul Colești - Platoul Vascău - Sat Izbuc - Sat Călugări - Mănăstirea Izbuc şi retur. Este un traseu ușor, care se parcurge în cea mai mare parte pe asfalt și care oferă peisaje naturale specifice. În plus se va vizita Mănăstirea de la Izbuc, cu bisericile de piatră și lemn”, anunță Gabriel Bonaciu, consultant în management și turism din cadrul AMD Bihor.

Potrivit acestuia, pornirea pe traseul de biciclete va avea loc sâmbătă, 19 august, la ora 11.00, de la tăul din satul Colești. Pe traseul propus, se pot folosi biciclete MTB sau trekking, dotate inclusiv cu cauciucuri subțiri, necramponate. Datorită diferențelor de nivel, nu se recomandă utilizarea bicicletelor de oraș.

Traseul are o lungime totală de 25,2 km, din care distanța în urcare este de 6,2 km, cea în coborâre de 9,6 km, iar lungimea de drum orizontal este de 9,4 kilometri.

100 de locuri disponibile cu autocarul

Transportul turiștilor din Oradea spre Colești și retur se va face cu autobuzul, în limita locurilor disponibile. Formularul de înscriere pentru deplasarea cu autocarele poate fi accesat de pe următorul link:    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQpmeZS81RvANg059P2hgSe6iiiagmBClCfTkxO9n_x5Oz_A/viewform

Prețul călătoriei este de 30 de lei pentru o persoană, dus întors, și se va achita la urcarea în autobus. Bicicletele vor fi transportate cu ajutorul a două remorci atașate autocarelor și o camionetă cu remorcă asigurată de Bellotto Marghita.

„Recomandăm bicicliștilor să completeze din timp acest formular, locurile sunt limitate. Înscrierea pentru transportul cu autocarul se va termina în momentul în care sunt 100 de persoane înscrise. Pentru a putea gestiona evenimentul îi rugăm pe toți participanții să completeze formularul de înscriere indiferent de modul cum vor ajunge la Colești”, mai spune reprezentantul AMD Bihor.

Plecarea din Oradea cu autobuzul va avea loc la ora 7.30, din fața Universității din Oradea, iar întoarcerea este programată la ora 18.30.

Foc de tabără și muzică bună

Pe parcursul zilei de sâmbătă, 19 august, va fi vizitat Platoul Vașcău, Portalul Peșterii Câmpeneasca, Mănăstirea Izbuc, Biserica de lemn din curtea lăcașului de cult și vor fi degustate produse culinare tradiționale pregătite de localnici. Sâmbătă seara, va fi organizat un foc de tabără și un concert live, iar duminică va fi organizată o drumeție prin Munții Codru Moma, prilej cu care vor putea fi admirate peisaje pitorești.

Participanții care doresc să rămână peste noapte în sat, vor avea la dispoziție, gratuit, o zonă de camping cu apă potabilă și toaletă! Vizitatorii trebuie să-și asigure hrana cu excepția serii de sâmbătă, când se va pregăti un ceaun pentru toți participanții.

„Agenția de Management al Destinației Bihor își propune să participe la promovarea turismului din județul Bihor și să se implice în managementul destinațiilor turistice. Potențialul turistic poate fi valorificat prin crearea unor evenimente active care respectă mediul înconjurător precum și atragerea în destinațiile turistice a evenimentelor cu notorietate, respectând însă principiile turismului responsabil”, a conchis Gabriel Bonaciu. 

Organizatori: Agenția de Management al Destinației Bihor, Asociația pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Bellotto.