Miercurea trecută, la pranz, în cadrul „Campionatului bihorean al curățeniei”, 22 de ambarcațiuni și peste 70 de persoane, majoritatea elevi și profesori, au ecologizat malurile și râul Crișul Repede în rezervația naturală, între zona numită Ciunta și podul nou din defileu.

 

Conform unui proverb, „Râurile nu-și beau propria apă, pomii nu-și mănâncă propriile fructe, soarele nu strălucește pentru el însuși, iar florile nu-și răspândesc mireasma doar pentru ele. A trăi pentru alții este Legea naturii.”

 Există râuri limpezi, cu apă cristalină și există râuri de nepăsare, cu un nivel înalt de poluare, la fel cum există oameni curați la suflet, sinceri și plini de viață și oameni toxici, gata să arunce venin ori de câte ori li se ivește ocazia. Deși acțiunile de curățenie au fost anunțate din timp, deși am dori să avem doar râuri limpezi și oameni curați la suflet și sinceri, în afară de elevi și profesori, puțini s-au decis să participe la aceste activități de ecologizare.

Dorința de a aduce o schimbare ce trezește din amorțeală comunitatea din care face parte și de a oferi un model pe care tinerii să îl poată urma i-au motivat și pe băieții de la Master Adventure, din Vadu Crișului, să devină sprijinul nostru comunitar în activitatea de a curăța cursul Crișului.

„Fiecare dintre noi este o picătură de apă şi, împreună, formăm un râu. Să depunem cu toţii efortul ca apele din România să fie cât mai bine gestionate şi cât mai curate”, a spus Ana Varga.

Însuflețiți de aceste gânduri, 72 de persoane s-au adunat săptămâna trecută la baza Master Adventure, din Vadu Crișului, au încărcat barcile, caiacele pe mașinile de transport, s-au echipat în costume neoprene și au fost transportați spre Șuncuiuș, în zona numită Ciunta. Aici, după un instructaj, cei prezenți au urcat în 8 bărci mari și 14 caiace duble și echipați cu mănuși și saci pentru gunoaie, au început ecologizarea malurilor și a Crișului. Nivelul râului a fost scăzut, astfel, era mai ușor de adunat cele aruncate de alții în albie și pe maluri, iar la ora 16.30, bărcile încărcate cu deșeuri soseau pe rând lângă platoul de la pod. De nu erau în saci, ci expuse pe platou, puteam muta Târgul de toamnă de la Negreni la Vadu Crișului din lucrurile ce au fost pescuite din Criș și o zi întreagă aveau ce admira vizitatorii, fără să se plictisească. Bidoane, găleți din plastic, cauciucuri de mașină, pulovere, sandale, bocanci, sunt doar câteva din „exponatele” culese de către ecologiști. După eveniment voluntarii au fost invitați la un bograci.

Ioan HASAS