În opinia primarului Iulian Balaj, unul dintre domeniile economice care pot genera dezvoltarea durabilă a orașului Ștei este turismul. Două sunt direcțiile pe care le urmează administrația locală pentru transformarea Șteiului într-un centru turistic zonal: promovarea arhitecturii de tip totalitar comunist, prin includerea orașului în Ruta Culturală Europeană ATRIUM și valorificarea potențialului balnear al rezervelor de apă geotermală.

Proiectul ATRIUM, apărut în orașul italian Forli, are ca scop promovarea turistică, la nivel continental, a orașelor ridicate sub regimurile totalitare fascist sau comunist. Prin urmare, Ruta Culturală Europeană ATRIUM include orașe din unsprezece țări ale Europei Centrale și de Est.

Șteiul se încadrează în profilul comunităților care dețin un patrimoniu arhitectonic și urbanistic de tip comunist, chiar înființarea orașului ținând de decizia ocupantului sovietic de a exploata zăcămintele de uraniu și minereuri complexe de la Băița, ceea ce a dus la ridicarea cartierelor muncitorești din Ștei. Tipologia arhitecturală a Șteiului este determinată și de faptul că acesta a fost centru raional între anii 1956-1960, statut care reclama existența anumitor instituții și, firește, a edificiilor aferente.

Devenit membru cu drepturi depline al Rutei Culturale Europene ATRIUM, Șteiul pregătește proiecte care să pună în valoare potențialul turistic al amprentei arhitectonice totalitariste. În acest sens, reprezentanții administrației locale au participat, în urmă cu două luni, la Adunarea Generală ATRIUM și mai apoi la o analiză a proiectelor derulate și a celor depuse recent de comunitățile membre, printre care și orașul Ștei.

Primarul Iulian Balaj preciza că, pe lângă participarea la ATRIUM, administrația locală derulează și alte proiecte care vizează dezvoltarea turismului în oraș. Cu două foraje de apă geotermală pe raza orașului – 3002 și 3010 – primul fiind deja funcțional, administrația locală din Ștei intenționează să valorifice la maximum potențialul acestei forme de energie termică. Primul pas a fost făcut, Primăria Ștei obținând licența de explorare. Vorbind despre potențialul balnear al forajelor geotermale, interlocutorul nostru a precizat că analizele făcute apei au relevat calitățile deosebite ale acesteia, ceea ce i-a determinat pe edili să înainteze documentația pentru obținerea statutului de stațiune balneară și să depună un proiect, prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, pentru amenajarea unei secții de balneologie în incinta fostului internat al Colegiului Național „Avram Iancu”. Totodată, apa geotermală va fi folosită la Ștrandul Orășenesc, pentru modernizarea căruia a fost depus un alt proiect. Tot cu apă geotermală va funcționa bazinul didactic de înot care va fi amenajat la Colegiul Național „Avram Iancu”.

Pe agenda Primăriei sunt și alte proiecte care vor completa oferta turistică a Șteiului, inaugurarea unui muzeu și amenajarea zonei de agrement Lacul Ștei aflându-se printre acestea.