Primarul Petru Mlendea-Căluș a propus consilierilor locali să aprobe Regulamentul de aplicare a taxei speciale de salubrizare în cazul prestațiilor de care beneficiază utilizatorii persoane fizice fără contract de prestări de servicii. În calitate de raportor, primarul Mlendea-Căluș a argumentat necesitatea aprobării proiectului de hotărâre menționat, arătând că sunt numeroase persoane fizice care nu au încheiat contracte de prestări de servicii cu firma de salubritate Edilul, iar aceasta nu are pârghiile pentru a-i obliga să o facă.

Aleșii locali au reclamat, însă, o problemă mult mai gravă care blochează activitatea firmei de salubritate Edilul: inexistența unui „contract valabil încheiat cu Municipiul Beiuș” pentru colectarea și transportul separate ale deșeurilor menajere de pe raza urbei. Această situație alarmantă a fost sesizată consilierilor locali chiar de economistul Daniel Ban, președintele Consiliului de Administrație al SC Edilul S.A. Beiuș, după ce Edilul înaintase conducerii Primăriei, pe aceeași temă, nu mai puțin de patru adrese, fără niciun rezultat. 

Prin adresa nr. 566 din 11 mai 2018, Edilul a anunțat Consiliul Local despre următoarele: „Edilul S.A. prestează la această dată activitatea de colectare separată și transportul separat al deșeurilor municipale pe raza municipiului Beiuș fără a avea la bază un contract valabil încheiat Municipiul Beiuș. De asemenea, având în vedere expirarea la data de 17.04.2017 a Licenței clasa 3 nr. 1973/31.07.2014, am depus la ANRSC București documentația necesară pentru licențiere atât pentru cele 12 comune pentru care am preluat serviciul în cursul anului 2017 prin încheierea de noi contracte de delegare, cât și pentru Municipiul Beiuș. În urma depunerii documentației la ANRSC București, am obținut licența pentru toate cele 12 comune mai puțin pentru Municipiul Beiuș pentru care ni s-a pus în vedere a clarifica aspecte legate de contractul de delegare.”

Confruntați cu nemulțumirea consilierilor locali vizavi de această situație care trenează de o bună bucată de vreme, primarul Mlendea-Căluș a dat vina pe amânarea implementării Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID), care, în viziunea lui, ar fi rezolvat problema, iar Alina Scrofan, secretara municipiului Beiuș, a dat asigurări că se lucrează la soluționarea celor reclamate de Edilul.